2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
Hazánkra is hatással lesznek a hurrikánok
minap.hu
|
2017. szeptember 28. 09:07
|
frissítve: 2017. szeptember 30. 15:25
Az Egyesült Államok partjaitól alig 200 km-re keletre örvénylő Maria, és a tőle keletre lévő Lee nevű kistestvére a számítások szerint – ha csak közvetve is – hatással lesz térségünk időjárására – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

irma_hurrikan.jpg

Előfordul, hogy egy hurrikán bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljut, igaz jóval szelídebb formában, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán által a légkörbe juttatott rendkívül meleg és nedves levegő járul hozzá a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez, mint azt 2014 októberében a Gonzaló nevű hurrikánnál is láthattuk.

Az ECMWF modellszámítások szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva nagyon sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe. A ciklonok, mint örvénylő rendszerek, ugyan beleolvadnak a zonális áramlási rendszerbe, de az általuk számított nedvesség várhatóan komoly hatással lesz a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben. Ebben az esetben a hétfőn és kedden, hazánkban lehulló csapadék forrásai részben a pusztító hurrikánból származnak.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat