2022. augusztus 18. Ilona
Hőségriadó: házi kedvenceinket is fenyegeti a hőguta
minap.hu
|
2016. június 23. 14:09
|
frissítve: 2016. június 24. 10:26
A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is!

kutya_meleg.jpg

A forróságban való mozgást nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

kutya_meleg2.jpg

Forrás: theodysseyonline.com

Az Orpheus Állatvédő Egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

- a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,

- állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,

- kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,

- házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

kutya_meleg3.jpg

Forrás: charlethedog.com

Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt". A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

kutya_meleg4.jpg

Forrás: blog.petcarerx.com

Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat