2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Hubay: "Szeretném megnyutatni a miskolciakat, folyamatos az ellenőrzés és az árvízvédelmi készültség"
minap.hu
|
2018. március 17. 14:58
|
frissítve: 2018. március 20. 14:29
Mint arról már hírt adtunk, áradnak a patakok a Bükkben. Hubay György, a Rendészeti Bizottság elnöke szombaton délelőtt szemlét tartott a vízügyi, katasztrófavédelmi szakemberekkel Lillafüred-Alsóhámorban.

– Szeretném megnyugtatni a miskolciakat, figyelemmel kísérjük az árvízhelyzetet, az esetleges áradás nem fog felkészületlenül érni minket – mondta el Hubay György, aki a Városgazda Kft., a katasztrófavédelem, és a vízügy szakembereivel látogatott ki szombaton a Szinva patak Molnár Csárda feletti szakaszához.

hubay_szinva_180318ml_1.jpg

Fotók: Mocsári László

Hubay György kiemelte, komoly, egységes, professzionális csapatról van, szó, akik baj esetén gyorsan tudnak reagálni. Mint elhangzott, az ellenőrzési protokoll ilyen esetekben rendkívül szigorú. – Már februártól figyelemmel követik a szakemberek a Szinva patak vízgyűjtő területén felhalmozódott vízmennyiséget. Hetven fő ezzel kapcsolatban folyamatos, 24 órás készültségben van – hangsúlyozta a Rendészeti Bizottság elnöke.

hubay_szinva_180318ml_3.jpg

Mint megtudtuk, háromezer homokzsák van megtöltve, s a patak folyását is folyamatosan figyelemmel kísérik az Önkormányzati Rendészet munkatársai. A patakmedret korábban megerősítették, kiépítették azokon a részeken, ahol korábban, a nagy esőzések idején kiáradt a víz.

hubay_szinva_180318ml_5.jpg

Schweickhardt Gyula, a Városgazda ügyvezető igazgatója ugyancsak kihangsúlyozta: február vége óta nyomon követik a hómennyiséget, illetve az olvadás esetleges következményeit. – Folyamatos egyeztetéseket végeztünk a Vízügyi Igazgatósággal, a víziközmű-szolgáltatóval, és az olvadás alakulásának megfelelően hozunk intézkedéseket, a biztonságos vízelvezetés érdekében – tudatta az igazgató.

hubay_szinva_180318ml_2.jpg

– Mostanra teljesen normalizálódott a helyzet, de fontosnak tartom elmondani, hogy az elmúlt két hétben sem volt olyan helyzet, amikor árvízveszély állt volna fenn. Szerencsére folyamatosan kontrollálni tudtuk a folyamatokat – emelte ki az igazgató. Hozzátette: az elmúlt napok eseményei alapján azt látják, hogy az olvadás beállt arra szintre, ahonnan már nem fog növekedni a vízszint, illetve a víz tisztaságából is látszik, hogy ez már nem zavaros olvadékvíz.

hubay_szinva_180318ml_8.jpg

Péntek déltől szombat reggel 9 óráig a Hámori-tó vízszintjét jelentősen csökkenteni tudták. Ha szombat délutántól esetleges többlet vízmennyiség érkezik, a tó víztározóként tud funkcionálni. – Azt látjuk, hogy semmilyen veszélyhelyzet nincs, ennek ellenére az elkövetkezendő napokban is folyamatosan nyomon követjük a vízszintet. Az éjszakai időszakban is kijönnek a kollégák és ellenőrzik, nincs-e valami probléma – tájékoztatta portálunkat Schweickhardt Gyula.

hubay_szinva_180318ml_9.jpg

– Háromezer homokzsákot készítettünk elő, illetve van még ötven tonna homokunk, arra az esetre, ha zsákolnunk kellene. Ezen a szakaszon volt két rövid rész, melyet előzetesen meg kellett erősítenünk, de a víz végül nem érte el a magasítás szintjét – tette hozzá.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat