2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
Idén is megrendezték a Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Fesztivált! (Képgalériákkal!)
minap.hu/Miskolc TV
|
2018. január 20. 10:33
|
frissítve: 2018. január 23. 14:55
Koncertekkel, finomabbnál finomabb borokkal és hagyományos, ízletes tepertőkkel ünnepeltek hétvégén, Görömbölyön. Idén már nyolcadik alkalommal gyűltek össze a magyaros gasztronómia kedvelői a Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Fesztiválon.

A forralt bor és tepertőfesztivál csaknem tíz éves múltra tekint vissza Görömbölyön. Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a hazai ízek kedvelői, kicsik és nagyok egyaránt. A gasztrofesztivál a Görömbölyi Művelődési Ház előtti téren várta az érdeklődőket.

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_42.jpg

Hagyomány ilyenkor, hogy a történelmi egyházak képviselői Görömbölyön megszentelik a szőlővesszőket, hogy gazdag és ízletes termést hozzanak a helyi borászoknak. Idén a szertartás magyar rekordkísérlet is egyben. A Reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából ötszáz vesszőt szenteltek meg.

A megnyitón köszöntötték a Görömbölyi Borbarátok és Hagyományőrző Egyesület tagjait, a város elöljáróit – mások mellett Kriza Ákos polgármestert, Pfliegler Péter alpolgármestert, és Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, az esemény fővédnökét, valamint a történelmi egyházak képviselőit.

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_7.jpg

– Nagyon örülök, hogy már nyolcadik alkalommal lehetek itt, és, hogy a születésnapomra esik ez az esemény – mondta el köszöntőjében Csöbör Katalin, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a rendezvény megszervezésében és létrehozásában közreműködtek.

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_11.jpg

– Mindenkinek példát mutathatnak ezzel a görömbölyi emberek, hiszen ez a rendezvény összehozza a közösséget. Örülhetünk annak, hogy együtt vagyunk, forralt bort készítünk, tepertőt kóstolunk, és boldogságban vagyunk – hangsúlyozta a képviselő, majd Böjte Csaba szerzetes egyik idézetét osztotta meg a résztvevőkkel:

„Folyamatos félrevert harangok mellett nem lehet családot alapítani, munkát vállalni, gyereket szülni. Abba kellene hagyjuk az állandó pánikolást, nyafogást, siránkozást és merjük kimondani a gyerekeink, fiataljaink előtt, hogy ennyi cipőnk, ruhánk soha nem volt, és őseinknek sem volt az elmúlt ezer év alatt, és azt is mondjuk el, hogy ilyen mennyiségű élelmiszer, információ, luxuscikk soha nem volt még a Kárpát-medencében. Nehéz a magyar ember sorsa? Igen, vagy 10-20 kilóval átlagban valóban nehezebb a kelleténél, és ezért kell fogyókúrázzunk. Ennyi kövér ember, megműveletlen föld, leszüreteletlen almafa, megkapálatlan szőlőtőke soha nem volt itt a Kárpát-medencében!”

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_16.jpg

– Amikor vesszőt szentelünk, ez felhívja a figyelmünket, hogy a vesszőből egyszer szőlő lesz, a szőlőből pedig egyszer bor lesz. Az egyház számára két szempontból is fontos a bor. Egyrészt mert az egyház nincs a vidámság, az öröm és a boldogság ellenére, hiszen gondoljunk arra, hogy Jézus is elment a kánai menyegzőbe, és ott a vizet borrá változtatta – erről Galambvári Péter, a Görömbölyi Görögkatolikus Parókia parókusa beszélt.

A vesszőszentelés mellett egész napra változatos színpadi, szórakoztató programokkal készültek a szervezők.

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_3.jpg

Tavaly a Kiss Kata Zenekar táncoltatta meg a januári fagyban a helyieket, akik idén is eljöttek a farsangra hangoló fesztiválra. szórakoztató színpadi programok mellé pedig forralt bort ihattak és tepertőt, valamint más finomságokat falatozhattak az érdeklődők.

teperto_forraltbor_fesztival_180120ml_82.jpg

– A fellépők hasonlóan, mint korbábban elsősorban könnyűzenét szolgáltatnak a nap folyamán. Szűcs Judith a sztárfellépőnk, a napot pedig a Kerozin zárja, de természetesen gyerekműsorok is vannak, például a Ludas Matyi vásári komédia gyerekeknek – mondta el Kovács András, a Görömbölyi Borbarátok és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat