2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Időkapszula elhelyezésével indult a Népkerti Vigadó felújításának második üteme
minap.hu
|
2017. október 04. 16:07
|
frissítve: 2017. október 06. 22:08
A Népkerti Vigadó 1927-ben nyitotta meg kapuit, utolsó jelentősebb felújítása 1997-ben történt. 2017. januárjában Barkóczi István miskolci vállalkozó vásárolta meg az épületet, s megkezdte annak felújítását. A Népkerti Söröző megújulását követően, a héten megkezdődik a bálterem és galéria felújítása is. Ebből az alkalomból szerdán egy időkapszulát helyeztek el a toronyszoba fölötti csúcsdíszben.

vigado_idokapszula_171004_vcs_02.jpg

Fotók: Végh Csaba

A Hajós Alfréd építész, úszó, olimpiai bajnok tervei alapján készült, patinás épület tehát utoljára 20 éve újult meg utoljáta, Kelemen István korábbi városi főépítész és Puskás Péter építész tervei alapján. A tulajdonosváltást követően, Barkóczi István idén márciusban elindította a söröző felújítását, június elején pedig a miskolciak  birtokba is vehették a megújult létesítményt.

vigado_idokapszula_171004_vcs_12.jpg

A régi bálterem szeptember 30-án egy esküvővel zárta be „kapuit”, felújítása pedig október 4-én kezdődött. Ennek emlékére a főbejárat feletti toronyban egy időkapszulát helyeztek el szerdán.

Barkóczi István tulajdonos az eseményen elmondta: legfontosabb célja továbbra is az, hogy az épület visszanyerje régi patináját, egyben azonban tükrözze is a mai kornak megfelelő megújulást is. A söröző is ennek jegyében újult meg az első szakaszban. Szeretnék, ha a Vigadónak a miskolci kulturális életben betöltött szerepe is növekedne, ezért kiállításokat, koncerteket, és színházi előadásokat is szeretnének szervezni a jövőben.

vigado_idokapszula_171004_vcs_05.jpg

Molnár Katalin építész elmondása szerint, a felújítás a tetőszerkezet, a szigetelés, a légtechnika, és a nyílászárók cseréjét jelenti. A bálterem, a galéria, az előtér és a lépcsőház is új, belső fal- és mennyezetfestést kap. Az elérett csillárok és falikarok helyére energiatakarékos, "dizájn" világítástechnika kerül.

vigado_idokapszula_171004_vcs_11.jpg

A színpad és a hangtechnika is megújul. Reprezentatív padlóburkolat kerül az összes főhelyiségbe, csúszásmentes burkolat a mellékhelyiségekbe. Az elkopott drapériákat, díszítőelemeket, függönyöket kortárs textíliákra cserélik, gondoskodva a terem-akusztikáról.

vigado_idokapszula_171004_vcs_09.jpg

A felújítást követően – melynek összege elérheti a 100 millió forintot – az első nyilvános rendezvény egy szilveszteri mulatság lesz a megújult Népkerti Vigadóban.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat