2022. október 04. Ferenc
Influenza - hivatalosan is járvány van, több helyen látogatási tilalmat vezettek be
antsz.hu
|
2019. január 10. 11:14
|
frissítve: 2019. január 19. 10:32
Az ANTSZ közleménye szerint, a klinikai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2019. év második hetében megkezdődött az influenzajárvány. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma napi 53 és 432 között változott. Több intézményben látogatási tilalmat vezettek be.

influ.jpg

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. január 7-13. között az országban 19 300 fő, az előző hetinél 75,6%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében, Budapesten és Pest  megyében volt a legmagasabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a fővárosban, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér , Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Vas és Veszprém megyében diagnosztizáltak. A betegek 19,7%-a gyermek, 42,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A második naptári héten a megbetegedések száma a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb, ezt követte a 3-5 évesek és a 1-2 évesek érintettsége.

A második héten összesen 37 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol 13 influenza A vírust azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 25 mintából három betegnél influenza A(H1N1), hat főnél influenza A(H3N2) vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak, a pozitivitási arány 36,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 12 mintában az elvégzett vizsgálatok, három főnél influenza A(H1N1), egy főnél pedig influenza A(NT) vírus kóroki szerepét igazolták.

influenza_02_grafikon.jpg

forrás: antsz.hu

Amint az ábrán láthatjuk a grafikon kék görbéje -amely az idei szezon alakulását mutatja - immár átlépte a járványköszöböt jelző zöld vonalat. Láthatjuk, hogy a megbetegedések a tavalyi szezonhoz hasonlóan alakulnak - némileg meghaladva azt és a járvány küszöböt több mint egy héttel hamarabb átlépve. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten két jelentés érkezett. A megbetegedések egy fővárosi kórházat és egy Baranya megyei óvodát érintették. Az óvodai járványhoz tatozó betegek virológiai vizsgálata folyamatban van, az egészségügyi intézményben megbetegedettek között elvégzett virológiai vizsgálatok influenza A vírus okozta fertőzést igazolták. 

Több Budapesti kórházban is látogatási tilalom lépett érvénybe. A Semmelweis Egyetem az I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs intenzív részlegén rendelt el látogatási tilalmat, míg a szintén fővárosi Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben van még részleges látogatási tilalom. Szintén részleges látogatási tilalmat vezettek a Honvédkórházban, amely a Róbert Károly körúti székhelyet, illetve a Podmaniczky utcai telephelyén működő központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályt és Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szervezeti egységét érinti. Pest megyében a törökbálinti tüdőgyógyintézetben van még érvényben szintén részleges korlátozás. A teljes lista megtekinthető itt. 

A 2018. év 40. és 2019. év második hete között 205 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 38 főnél influenza A [13 influenza A(H1N1)pdm09, 20 influenza A(H3N2), 5 A(NT)], tizenhárom főnél légúti óriássejtes vírus, öt betegnél pedig adenovírus okozta fertőzést igazoltak. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2019. év második hetében megkezdődött az influenzajárvány.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat