2018. július 23. Lenke
Miskolc
15°C / 27°C
Jön a pókinvázió – 150 millió nyolclábú tódulhat a lakásokba
faktor.hu
|
2017. október 01. 22:04
|
frissítve: 2017. október 03. 09:46
Ősszel van az óriás házipókok párzási időszaka, így a hím pókok minden helyet felkutatnak - pincét, szekrényt, a szoba sarkait -, hogy megtalálják a nőstényeket. 150 millió ízeltlábú lepi el az otthonokat ősszel!

pok.jpg

Ekkora a nagy zugpók, amely ellepi a brit lakásokat. Fotó: Wikipédia

Daily Mail szerint idén nagyjából 150 millió pók lepheti el a brit lakásokat a következő hetekben. Ráadásul a nagy zugpók, vagyis az Eratigena atrica faj tagjai akár 7,5 centisre is megnőhetnek, sötét, narancssárgás-barnás színük van - vagyis teljesen máshogy néznek ki, mint a sima házipókok.

Idén azért kell ennyi pókra számítani, mert nyáron rengeteg légy volt, amely a populáció növekedésének igencsak kedvez - mondta Malcolm D. Welshman természettudós.

Simon Garret tudós szerint a pókok is szívesebben maradnának kint, minthogy a lakásokban bolyongjanak, de csak így találhatnak partnert. Odabent ugyanis kevesebb a táplálék, túl száraz a környezet, ráadásul még tisztaság van. A fajfenntartó ösztönök azonban erősebbek.

Ha a hím talál magának egy nőstényt, hetekig a hálójában marad, többször párosodnak, a nőstény pedig elraktározza a hím spermáját. Az ezekből keletkező megtermékenyített tojásokat tavasszal rakja le.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat