2022. december 08. Mária
Ki is a védőnő, ”az ingyen jó barát”?
minap.hu
|
2016. június 13. 16:19
|
frissítve: 2016. június 15. 15:14
A magyar védőnők ünnepe alkalmából rendeztek konferenciát hétfőn a Miskolci Egyetemen. A rendezvényen előadások hangzottak el a védőnői hivatás értékeiről, nehézségeiről, megemlékeztek az esemény névadójáról, Wagner Viktória zöldkeresztes védőnőről, a „védőnői szolgálat szülőanyjáról”, s kitüntetéseket is átadtak.

vedono.jpg

Az elmúlt évben volt 100 éves a védőnői szolgálat

1915. június 13-án Budapesten alakult meg az Országos Stefánia Szövetség, a Magyar Védőnői Szolgálat elődje. Azóta a védőnőknek fontos feladatuk volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelemben, az egészséges csecsemőtáplálásban, a fertőző betegségek megelőzésében és a gyermekek megfelelő gondozásában. 2008 óta a hálózat megalakulásának napja a védőnők ünnepe.

vedono_konferencia_160613_fkcs_14.jpg

A hétfői konferencián elhangzott, a védőnők a fogantatástól a gyermek 18 éves koráig támaszai a családoknak. Ők a megelőzés szakemberei: a területi védőnők a gyerekek 6 éves koráig tanácsadással segítenek a szülőknek, az iskolavédőnők pedig az oktatási intézményekben követik a gyerekek testi és lelki fejlődését. A védőnők többsége ma már megelőző szűrővizsgálatot is végez.

vedono_konferencia_160613_fkcs_7.jpg

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint négyszázan dolgoznak, ők végzik a terhes-tanácsadást, a csecsemőgondozást és a méhnyak-szűrést.  Miskolcon 1987 óta van védőnő képzés. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Intézetének alapképzésén 2002 óta kapnak diplomát a védőnők. - Csaknem 1000 védőnőt bocsátottunk már ki a régió számára, jó részük, itt, ezen a területen helyezkedett el. A konferencián meghatódva láttam, hogy szinte minden arcot ismerek, szinte mindenki nálunk végzett az előző harminc évben – mondta el Kiss-Tóth Emőke, az Egészségügyi Kar dékánja. A hétfői ünnepségen három védőnő elismerő oklevelet vehetett át szakmai munkájáért.

vedono_konferencia_160613_fkcs_8.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat