2022. augusztus 18. Ilona
Korszerű magzati genetikai szűrést vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen
mti.hu
|
2016. június 30. 13:29
|
frissítve: 2016. július 01. 16:33
A leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenességek kiszűrését egyetlen anyai vérvétellel lehetővé tevő eljárást vezetett be Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem.

vervetel.jpg

Forrás: en.wikipedia.org

A közlemény szerint a Veracity teszt előnye, hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal, és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést jelent a hagyományos vérvétel, mint a korábban általánosan alkalmazott hasfali szúrással történő mintavétel.

Az eljárás már a terhesség korai szakaszában - a 10. héttől - hatékonyan alkalmazható. A teszt gyorsan elvégezhető, mivel az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megkapja a vizsgálati eredményt, ami más hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet.

dns.jpg

Forrás: maltaannon.com

A csaknem 100 százalékos érzékenységű Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzatnál. A térítéses eljárás során az anyai vérben található szabad DNS-szakaszokat elemzik, így képesek hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit - áll a közleményben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat