2020. május 25. Orbán
Közös nyilatkozatban állt ki Magyarország mellett több csehországi magyar szervezet
mti.hu
|
2018. szeptember 20. 16:00
|
frissítve: 2018. szeptember 22. 18:04
Közös nyilatkozatban állt ki Magyarország és a kormány mellett néhány csehországi magyar szervezet és egyházi közösség.

alairasalairas.png

„Nagy aggodalommal követjük a Magyarország ellen az utóbbi időben megerősödő bírálatokat az Európai Unió részéről” – olvasható az öt szervezet és két egyházi közösség vezetői által aláírt dokumentumban. A közös nyilatkozat aláírói elutasítják az Európai Parlamentnek a közelmúltban elfogadott különjelentését a jogállamiság magyarországi helyzetéről, mert az szerintük „egyoldalú” és „tele van tárgyi tévedésekkel, félrevezetésekkel, alaptalan vádakkal”.

Az EP „az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítására tett javaslatával veszélyezteti Magyarország függetlenségét, emberi jogi, nemzeti és keresztény értékeinek érvényesítését a jövőben” – áll a nyilatkozatban. A csehországi magyar szervezetek úgy vélik, hogy „a különjelentés és az eljárás megindítására tett ajánlás valódi célja elmarasztalni Magyarországot az ellenőrizetlen és tömeges migráció, népvándorlás elleni politikája miatt, megakadályozni annak végrehajtását”.

Az aláírók bírálják azt az elképzelést is, hogy a schengeni térség határainak védelmét a Frontex biztosítsa. „Ezzel elvennék Magyarországnak mint szuverén államnak a határvédelemhez fűződő jogát, valamint önrendelkezését azt illetően, hogy népe kivel éljen az országban” – írják. „Mindezek tudatában kinyilvánítjuk eltökéltségünket, hogy kiállunk Magyarország és törvényes kormánya mellett, és támogatjuk igyekezetét, hogy továbbra is hozzájáruljon egy igazságosabb Európai Unió építéséhez” – zárul a dokumentum.

A közös nyilatkozatot az Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, az Együttélés mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata, a Csehországi Magyar Orvosi és Természettudományi Társaság, a Görgey Artúr Társaság elnökei, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia és a Prágai Magyar Református Missziói Gyülekezet vezetői jegyzik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat