2018. december 11. Árpád
Különleges hely, különleges hagyományok - gólyatábor a Miskolci Egyetemen (Képgalériákkal!)
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 31. 12:48
|
frissítve: 2017. november 17. 09:12
Augusztus 27-től ellepték a Miskolci Egyetem területét a gólyák. Négy nap, hét koli, nyolc kar, egy campus – vasárnap kezdetét vette az egyetemi gólyatábor vagy, ahogy mifelénk hívják: a bALEK7.

A Miskolci Egyetem közelről sem említhető egy lapon az ország bármely másik egyetemével – mondom ezt teljesen elfogulatlanul! Jelen esetben nem a képzések sokszínűségére, vagy a szakmailag kifogástalan oktatói gárdára gondolok – bár gondolhatnék akár arra is –, sokkal inkább a gólyatáborról és az egyetem pezsgő diákéletéről beszélek!

golyatabor_170830_ja_2.jpg

A mi egyetemünk különleges! Különleges múltja, hagyományai vannak, amelyek egészen 1735-ig nyúlnak vissza. A Miskolci Egyetem ugyanis a selmecbányai Berg Scola egyik utódintézménye, így továbbörökíti hallgatói számára a selmeci diákhagyományokat. Azt a selmeci örökséget, amely a bajtársiasságon és a barátságon alapul. Az egyetem idősebb diákjai egyfajta küldetésüknek tekintik, hogy ezeket a hagyományokat átadják fiatalabb társaiknak. Már az első találkozás alkalmával – amikor először teszik be a friss gólyák a lábukat az egyetemvárosba –, a bALEK7-en, ennek a selmeci „életérzésnek” az átadásán munkálkodnak.

golyatabor_170830_ja_17.jpg

Miért bALEK7?

A hagyományok miatt. A selmeci akadémiára érkezett diákságot pogányoknak nevezték, akik majd csak a sikeres bALEK vizsgájuk és a megkeresztelkedésük után válhattak bALEKokká, majd „egyszer talán soha” Firmává. Ez egyfajta ranglétra az egyetem diákjai között.

golyatabor_20170830_bl_005_web.jpg

A Selmecbányára érkezett diákságot az akadémisták nagy előszeretettel ugratták. Megannyi vicces feladat elé állították őket, hogy megtudják, mi mindent képesek eltűrni és kiállni azért, hogy az Akadémia tanulói befogadják őket, s a barátjukként tekintsenek rájuk. A bALEK tudnivalói című könyv szerint, a frissen érettségizett diákság hajlamos a világ urának képzelni magát, ezért az akadémisták az egyik legfontosabb feladatuknak tartották, hogy „erről a magas polcról, melyre magukat képzelni vélik” leszállítsák őket.

golyatabor_20170830_bl_004_web.jpg

Milyen a miskolci bALEK7?

Nyolc különböző kar egyetlen campuson. Ez mindent elárul! A látvány, ami az egyetemváros területére tévedő látogatókat fogadja, önmagáért beszél. Minden zsizseg, minden színes és mindenki jókedvű. Egy teremtett lélek sem bóklászik egyedül a miskolci egyetemvárosban: itt mindenki csapatokba vagy karoktól függően családokba verődve tengeti a bALEK7 mindennapjait. Felmerülhet a kérdés, vajon a kari főszervezők, hogyan tudják megkülönböztetni a saját gólyáikat? Minden karnak megvan a saját kari pólója, ami azt jelenti, hogy más és más színű trikókban virítanak. Egyvalami azonban közös bennük: a lelkesedés! A csillogó szempár, amely mindent elárul arról, milyen érzés miskolci egyetemistának lenni. 

golyatabor_20170830_bl_008_web.jpg

A Miskolci Egyetem legfrissebb hallgatóinak emlékezetébe valószínűleg örökre bevésődik ez a pár nap. Egész életükben emlékezni fognak rá, milyen volt először átlépni az egyetem képzeletbeli határait. Minden padon ülnek, minden járdaszegélyen csatakiáltásokat skandálnak, és minden egyes négyzetméteren különböző mondókákat ismételgetnek.

Ez a négy nap örökre eldönti szeretni fogod-e a Miskolci Egyetemen töltött diákéveidet, hogy könnyes szemmel forgatod-e majd évtizedekkel a végzésed után a pecsétgyűrűdet az ujjadon, vagy csupán egy leszel azok közül az egyetemisták közül, akik az ország bármely másik egyetemére járhattak volna. A Miskolci Egyetemen őrzött diákhagyományok nélkül is szerezhetsz diplomát, brillírozhatsz a szakmádban, ám ha ezt kihagyod, sosem fogod pityeregve mesélni az unokádnak milyenek is voltak azok a bursch, miskolci diákévek!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat