2020. január 22. Vince, Artúr
A leghagyományosabb pizzatészta nyomában, avagy a miskolci konyhaművészet csillagai – 3. rész
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 02. 16:02
|
frissítve: 2018. augusztus 06. 09:33
Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szeretné a pizzát: ez az a „gyorskaja”, amivel nem lehet mellényúlni. Kicsik, nagyok, szőkék és feketék, alacsonyak és magasak – mindenki imádja ezt az olasz tésztagyönyört, aminek mindig megvan a maga aktualitása. #mutimiteszel

rossita_gasztro_180801_ja_14.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Ha épp egy buliból csattogunk hazafelé és megéhezünk, rendelünk egy pizzát. Ha nincs kedvünk a panel minikonyhájában egyensúlyozni a hozzávalókkal, rendelünk egy pizzát. Ha csak úgy összeül a banda, hogy egy padon ücsörögve megváltsuk a világot - nos, akkor is rendelünk egy pizzát. Mi több, ha randink van, akkor is gyakori, hogy pizzázni indulunk.

rossita_gasztro_180801_ja_33.jpg

Ez az olasz, lepényszerű ételre bármit rátehetsz, mindennek megvan a maga helye a tészta tetején, hidegen és melegen is kiváló eledel. Van belőle vega, húsos, csípős, vagy déli gyümölcsös – egyszóval mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Egy azonban biztos: pizza és pizza között is óriási lehet a különbség! Mára pedig annyi újdonság ütötte fel a fejét a gasztronómia piacán, hogy lassan rájövünk, milyen nagyra is tudjuk értékelni a már jól bevált, hagyományos ízeket. És ez igaz a pizzára is.

rossita_gasztro_180801_ja_11.jpg

– A hagyományos olasz pizza elengedhetetlen kelléke a fatüzelésű kemence, és a kézzel nyújtott tészta – vallja, a már 20 éve működő miskolci Rossita Kisvendéglő tulajdonosa, Simkó Attila. És milyen igaza van! Az általuk elkészített pizzába harapva szinte látjuk magunkat egy olasz falucska padján ücsörögni, amint a szemünk előtt elterülő borvidéket csodáljuk.

rossita_gasztro_180801_ja_18.jpg

Attilától azt is megtudtuk, hogy egy saját kezűleg összeállított lisztkeveréket használnak a pizzáikhoz, ami teljes mértékben magyar lisztből készül. Illetve van  tönkölylisztes változat is, amit tökmagolajjal készítenek, ezért van kicsit zöldes színe. A gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk erről az igazán hagyományos pizzaízről, hisz’gluténmentes pizzatészta is készül a Rossita konyháján.

rossita_gasztro_180801_ja_23.jpg

Mi is fejet hajtunk a hagyományos ízek előtt, így ezúttal a Rossita Pizzát vettük górcső alá – mint soron következő miskolci gasztropontot. A Rossita Pizza alapja, egy vékonyra nyújtott tészta, melyre ízesített paradicsomszósz kerül, amit még friss paradicsomkarikákkal is megspékelnek a pizza mesterei. Majd egy réteg mozarella sajt és pármai sonka következik, amit sütés után friss rukkolával, parmezánnal és parmezánok olívaolajjal hintenek meg. Rukkola és parmezán? – Engem megvettek!

rossita_gasztro_180801_ja_34.jpg

A rukkola jellegzetes íze ugyan elég megosztó (vagy nagyon imádjuk, vagy nagyon nem), de minden rukkolában kételkedőnek meg kell kóstolnia a meleg, parmezános, paradicsomos pizzaalapot ezzel a friss, ropogós, kissé kesernyés salátával! Kihozzák egymásból a maximumot! A tészta szélének roppanásától szinte látjuk magunk előtt a római macskaköveken sétáló párocskákat, míg a csaordogáló olívaolaj egyenesen megigézi érzékszerveinket. Mondhatnám, hogy az a titka, hogy ne hagyjuk kihűlni a pizzát, de higgyétek el, nincs is ideje kihűlni.

Jövő héten újabb miskolci finomságokkal ismerkedhet meg, aki velünk tart!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat