2020. szeptember 23. Tekla
A legrangosabb elismerést kapta a miskolci szakács
Miskolc TV
|
2015. június 02. 14:53
|
frissítve: 2016. június 10. 12:10
Járcsics Emil mesterszakács, a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola oktatója kapta a gasztronómia területén legrangosabb elismerésnek számító Venesz József-díjat. A miskolci mesterszakács keze alatt már több mint ötmillió étel elkészült, és tudását több ezer fiatalnak adta tovább.
Nem

A szakma szeretete és a fiatalság nevelése – ez a legfontosabb, tartja Járcsics Emil, miskolci mesterszakács, aki a napokban kapta meg a szakmában elérhető legrangosabb elismerést. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Venesz József-díjjal ismerte el a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola oktatóját.

– A szakmaválasztás teljesen véletlen volt – nyilatkozta –, de aztán kialakult, és megszerettem, szoktam mondani, hogy a szakmámnak a szerelmese vagyok, ezzel együtt a munkahelyemnek is. Harmincharmadik éve oktatom ezt a szakmát ebben az intézményben, a Berzeviczy Szakközépiskolában, és nagyon boldog vagyok, hogy ezt tehetem.

jarcsics.png

Járcsics Emil 1982-ben lett a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola vendéglátó technológia tanára és egyben a Gasztronómiai Szövetség helyi elnöke is. Szakácsként belföldön és külföldön is dolgozott, számtalan híres ember is megkóstolhatta már főztjét.

– Július 1-jén már a 47. évet kezdem el ebben a szakmában valamilyen szinten – mondta. – Én nagyon szívesen csinálom. mindig szokták kérdezni a szakácsoktól, hogy ki a legnagyobb ember, akinek főzött, hát én nagyon sok nagy embernek főztem, de ami számomra rendkívüli kedves élmény volt, az a dán királyi család. Nekik több ízben is főztem.

A Venesz József-díjat eddig öt alkalommal kapták meg borsodi mesterszakácsok. Az országban viszont egyedülálló, hogy három díjazott egy szakácsosztályból került ki. A ’72-es évfolyamon egy osztályba járt ugyanis Kőrösi Kálmán, Fórián Lajos és az idei díjazott, Járcsics Emil is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat