2018. július 23. Lenke
Miskolc
15°C / 27°C
Luther kincse - küldeményművészet szakrális térben Miskolcon
minap.hu
|
2017. szeptember 25. 17:27
|
frissítve: 2017. szeptember 27. 15:58
Szeptember 15-től október végéig, a reformáció világnapjáig tekinthetik meg az érdeklődők a Luther kincse: hálózat című mail art kiállítást az Avasi Református Templom Harangtornyában. - Küldeményművészet ilyen helyen, ilyen szakrális térben nem csak Miskolcon, de szerintem a világban sem igazán valósulhatott még meg – mondta el a megnyitón Vass Tibor, a kiállítás egyik megálmodója.

Ez a tárlat egy felhívásra jött létre. Adott volt a cím – Luther kincse: hálózat –, ami arra késztetett közel 100 alkotót, hogy valamilyen formában választ keressen arra, vajon mi is lehet Luther kincse, hogyan látják a reformáció szerepét és jelentőségét ma az emberek.

luther_kiallitas_170915ml_9.jpg

Fotó: Mocsári László

– A küldeményművészetnek pontosan az a lényege, hogy nagyon demokratikus és nagyon szabad műfaj – mondta el Mikita Gábor, színháztörténész, muzeológus. – Amikor mozgalomként a 60-as években elindult pont az volt a lényege, hogy szembeforduljon a galériák  arisztokratizmusával, és a szigorú elvárásaival. Mindig fontos volt a szabad beadás, vagyis aki küldött, azt szeretettel fogadták – tette hozzá.

luther_kiallitas_170915ml_5.jpg

Mikita Gábor érdeklődésünkre kiemelte, nagyon különleges, és rendkívül sokszínű anyag érkezett be a felhívásra. Láthatunk benne a mail art művészetre jellemző teljesen hagyományos montázstechnikával készült munkákat, s modern, digitális alkotásokat is, amelyek a legújabb grafikai eljárásokkal készültek. Csupán annyi kikötés volt a pályázat során, hogy postai úton, levél vagy csomag formájában kellett érkeznie az alkotásnak.

luther_kiallitas_170915ml_3.jpg

A helyszín tulajdonképpen adta magát, hiszen a miskolci reformáció kiinduló helyéről beszélünk. – Itt volt az a pont, ahonnan nem csak a miskolci reformáció, hanem az egész felvidéki reformációja elindult, amikor 1543-ban Dévai Bíró Mátyás itt megjelent – hangoztatta Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora.

luther_kiallitas_170915ml_6.jpg

A lelkipásztor arról is tájékoztatott, nem újdonság számukra, hogy egy kiállításnak adhatnak otthont, hiszen rendszeresen hangversenyek és kiállítások helyszínéül szolgál a templom. Ugyanakkor óriási dolog, hogy ebben a környezetben emlékezhetünk meg a reformáció 500. évfordulójáról.

luther_kiallitas_170915ml_7.jpg

Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat főszerkesztője, és egyben a kiállítás egyik megálmodója arról szólt, hogy az a csapat, amelyik a kiállítás megvalósítása során összeállt, már évtizedek óta együtt dolgozik, igaz más projektekben, de most is megtalálták egymást. – 1998-ban rendeztem Miskolcon egy nemzetközi küldeményművészeti kiállítást. Ott dolgoztam először Csatlós Ágnessel, aki az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, és az Avasi Borút Egyesület tagjaként segített abban, hogy ezt a kiállítást közösen megvalósítsuk – tette hozzá. – Rendezhettük volna ezt a kiállítást a reformáció emléknapján is, de akkor máshol lesz a hangsúly. Küldeményművészet ilyen helyen, ilyen szakrális térben nem csak Miskolcon, de szerintem a világban sem igazán valósulhatott még meg – mondta.

luther_kiallitas_170915ml_10.jpg

Egészen október végéig, a reformáció világnapjáig megtekinthető majd a kiállítás előzetes bejelentkezés alapján. Leginkább a délelőtti – 10 és 12 óra között – órákban, de mindenképp bejelentkezés szükséges hozzá a lelkészi hivatalon keresztül.

luther_kiallitas_170915ml_8.jpg

Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból és természetesen hazánkból is rengeteg pályázat érkezett. Közel 20 ország 100 alkotását tekinthetik meg egy hónapon keresztül az Avasi Református Templom Harangtornyában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat