2022. október 04. Ferenc
Majd’ egy emberöltő a gyermekekért – 40 éves a GYEK
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. október 15. 13:14
|
frissítve: 2016. október 17. 19:36
Egy modellértékű intézmény, ahol a gyermekgyógyászat minden szakterülete képviselteti magát. 40 éves a Gyermekegészségügyi Központ. A GYEK-et hamarosan kormányzati segítséggel felújítják, és egy átjáróval kötik össze a Csillagponttal. A jubileumot gálaműsorral is megünnepelték a Miskolci Nemzeti Színházban.

gyek_40_161011_ja_17.jpg

Tudományos előadást tartottak a csontvelő-transzplantációról. Ilyen beavatkozást a GYEK-ben 1995 óta végeznek, évente csaknem húsz kisbetegen.

– Idegen vagy testvérdonoros csontvelő-átültetést olyan gyerekeknél alkalmazunk, akiknek nagyon agresszív leukémiája vagy egy nagyon súlyos csontvelői elégtelensége van, amivel ő nem tudna tovább élni és ki kell, hogy cseréljük a csontvelőjét – mondta Simon Réka, az intézmény onkohematológiai és csontvelőtranszplantációs osztályának vezető főorvosa.

gyek_adomany_160215ml_10.jpg

A Miskolci Gyermekegészségügyi Központot negyven évvel ezelőtt alapították, amely mára egy oktatói bázis és a magyar egészségügy egyik fellegvára lett.

– A negyven év egyértelműen igazolta, hogy az ország egyik legkiemelkedőbb intézményévé vált ez a gyermekkórház – mondta Barkai László intézetvezető professzor.

Az intézmény hamarosan kormányzati támogatásból megújul.

– Egy egymilliárdos beruházást tudunk végrehajtani – mondta Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa. – Ez elsősorban belső átalakítást jelent, de azt is jelenti, hogy a Gyermekegészségügyi Központot egy zárt folyosón keresztül összekötjük a Csillagpont épülettel, azért, hogy a nagydiagnosztikákat könnyen, szállítás nélkül el tudják érni a gyermekekkel.

A jövőben pályázati forrásból kiépítik a gyermekpszichiátriai fekvőbeteg osztályt és kiemelt kormányprogramként a gyermekrehabilitáció is megújul, de lesz lehetőség az épület külső energetikai felújítására is.

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ jubileumi gálaműsorának a Miskolci Nemzeti Színház adott otthont.

– 1976. novemberében megnyílt ez a nagyon korszerű központ – mondta köszöntőjében Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke. – Negyven év hosszú idő egy ember életében is. Ez alatt az idő alatt ez a gyermek-egészségügyi központ nemcsak Miskolcon, nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is nagyon magas elismertségre tett szert. Mostanra egyfajta tudományos centrummá is alakult.

gyek_gala_161014_vcs_02.jpg

– Nagyon örülök, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy ez az intézmény korszerű legyen és folyamatosan megújuljon – mondta Csöbör Katalin Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő. – Vannak új projektek, amik az intézmény hosszú távú lehetőségeire is biztosítékot adnak majd. Hat kiemelkedő kórházból ez lesz az egyik, ahol sürgősségi és baleseti fejlesztések fognak megvalósulni. A köszönetemet és a hálámat tudom kifejezni azoknak, akik létrehozták ezt az intézményt, és gyógyították a gyerekeket, legyenek azok orvosok, ápolók, dolgozók.

gyek_gala_161014_vcs_05.jpg

– Nincs annál fontosabb dolog egy családban, mint egy betegségből kilábalni, és nincs annál nagyobb öröm, mint amikor ez sikerül – hangsúlyozta Kiss Gábor alpolgármester. – Abban is biztos vagyok, hogy amikor a gyermekeinkről van szó, ez még fontosabbá válik. Ez az intézmény az elmúlt időszakban nagyon sok eredményt elért, engem lenyűgözött az, hogy az elmúlt negyven évben félmillió kis beteg feküdt a GYEK-ben, és több mint ötmillió gyermeket láttak el járóbetegként. A gyógyításban és oktató kórházként a tudás továbbadásában is nagyon nagy szakmai sikereket ért el a GYEK.

gyek_gala_161014_vcs_03.jpg

– Gyerekként sosem felejtem el, ahogy láttam a most itt ülő főorvosi karból sok mindenkit, illetve a nagybátyámat (Velkey László), akik együtt álmodták azt a szakmai munkát, ami nagy hatással volt ránk, és meg is valósult – mondta Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A Gyermekegészségügyi Központban évente több mint tízezer fekvőbeteget és csaknem 120 ezer járóbeteget látnak el.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat