2020. január 22. Vince, Artúr
Majláth után, Hámor előtt, a Csanyik völgyében – nyári túra a miskolci állatkertben
Muntyán Bernadett
|
2018. július 27. 14:10
|
frissítve: 2018. július 30. 13:52
Jó ez a nyüzsi, ami a belvárosban fogad minket, de olykor-olykor azért jól esik elmenekülni valahová, ahol gondolkodhatunk, kicsit eggyé válhatunk a természettel. És szerencsére van nekünk, miskolciaknak egy csendes, mesebeli, varázslatos kis világunk Majláth után, Hámor előtt, a Csanyik-völgyben: a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

Ebben a madárcsicsergős „kis” zugban megannyi cserfes, szőrös, érdekes állat lapul a Bükk lombjai alatt. Az állatkert pedig tárt karokkal várja a látogatókat, akik érkeznek is folyamatosan: szép számmal vannak érdeklődők, nyári diákmunkások, ZOO-napközisek és még önkéntesek is. Mi is szétnéztünk az erdőben.

allatkert_180724ml_14.jpg

Fotó: Mocsári László

Kövesdi Kinga, zoopedagógustól megtudtuk, hogy az elmúlt hónapokban nagyon nagy volt a látogatottsága az állatkertnek. Napról napra egyre több ember érkezik a csanyik-völgyi intézménybe, még az eső sem tántorítja el őket. – Szeretnek itt lenni az emberek! – mondta mosolyogva a zoopedagógus. Hozzátette: ez az időjárás nagyon kedvező, az állatok is szeretik, ha nincs akkora hőség és a látogatóknak is kellemesebb ilyenkor sétálgatni. – Nagyon sok fiatal van nálunk jelenleg is: július 18. és 27. között általános iskolásoknak szervezett ZOO-tábort Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete – mondta el Kövesdi Kinga, kiemelve: több mint 300 gyermek járt az állatkertben a hat hét alatt. Heti négy napon keresztül tematikus vezetéseket kapnak a táborban, utána pedig két nap kalandoZOO következik.

allatkert_180724ml_3.jpg

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark nemcsak a látogatóktól „hangos” az erdő. Szép számmal vannak itt diákmunkások és 50 órás önkéntesek is. Sokakban él az a tévhit (bevallom bennem is), hogy azok a diákok, akik itt töltik nyári, munkás napjaikat állatgondozással is foglalkoznak - ez azonban nem így van. Mint megtudtuk, egy-egy hüllőhöz esetleg közel tudnak kerülni a terráriumtakarítás során, de javarészt kétkezi munkát végeznek. – Olyan értékeket hagynak itt a munkájukkal, amiket a vendégek is láthatnak: kertészeti munkákat, kerítésfestést-, és építést is végeznek – nyilatkozta Kinga.

marcika_allatkert_2.jpg

Nyeste Ágoston is az egykori Vadaspark lombkoronái között tölti nyári hétköznapjait. A Diósgyőri Gimnázium 18 éves tanulója mindenképpen szeretett volna nyáron valami munkát végezni a barátaival, így kerültek mindannyian az állatkertbe. – Erdőt irtottunk, gallyakat hordtunk, ásóztunk, és csöveket fektettünk le. Örülünk, hogy ide jöhettünk dolgozni, nagyon jól érezzük itt magunkat – nyilatkozta.

allatkert_180724ml_1.jpg

Murányi Levente szintén diákmunkásként tevékenykedik már negyedik hete az állatkertben. Ő 16 éves és a Fáy András Görögkatolikus Szakgimnázium tanulója. A nővére javaslatára jelentkezett az állatkertbe. – Szerettem volna dolgozni a nyáron és leginkább ilyen munkát kerestem, mint ami itt van: kint vagyunk a szabadban, az erdőben, fizikai munkát végzünk, nem pedig bent ülünk egy klimatizált irodában – részletezte. Mint mondta, a társaság és a munka is jó. Kiválóan érzi itt magát, és minden bizonnyal jövőre is jelentkezni fog az állatkerti munkára.

allatkert_180724ml_7.jpg

Tóth Réka és Barta Evelin épp a lámákat etette, amikor összetalálkoztunk az állatkert egyik árnyékos zugában. Izgatottan mesélték, mennyire tetszett nekik a póni, be is fonták a sörényét. – Utána ide jöttünk megetetni a lámákat, és bementünk a kecskékhez is – újságolták a lányok, akik Mezőkövedről és Székesfehérvárról jöttek Miskolcra kirándulni. – Sokkal több állat van itt, mint más állatkertben, érdekesebb is a hely, mivel sok állatot lehet etetni és simogatni – hangoztatták, hozzátéve: ez az állatkert olyan benyomást kelt, mintha az állatok a természetes élőhelyeiken lennének.

allatkert_180724ml_10.jpg

Bana Bátori Judit és férje négy éves lányukkal érkezett az állatkertbe. – A lányunk imádja az állatokat, szinte a környék összes állatkertjét bejártuk már – mondta Judit nevetve. – Rengeteg itt a fa, az erdő közepén vagyunk, ezért nagyon kellemes itt sétálni még akkor is, ha hőség tombol a belvárosban - tette hozzá.

Valóban nagyon kellemes a Miskolci Állatkert és Kultúrpark árnyékot adó lombkoronái között, nem csoda, hogy a nyári időszak a legforgalmasabb, legnyüzsgőbb a Csanyikban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat