2019. május 22. Júlia, Rita
Márton napi dínom-dánom a Diósgyőri Kézműves Alkotóházban! (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. november 11. 15:38
|
frissítve: 2018. november 14. 15:51
Igazi Márton-napi dínom-dánomot rendezett vasárnap a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület és a Vaga Banda Kft. a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban. A rendezvényen néphagyományokat elevenítettek fel, libás ételeket kínáltak, de volt bábelőadás is. Emellett népi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.

Aki Márton-napján libát nem eszik, az egész évben éhezik – tartja a mondás. Ennek jegyében hódoltak a helyszínen a népi hagyománynak, és kóstoltak libás finomságokat, valamint kalácsokat és süteményeket.

Kapusi Szabolcs, a VagaBanda vezetője elmondta, most először rendezik meg a Márton-napi dínom-dánomot a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel. – Nagyon gazdag kulturális programmal vártuk a miskolciakat. Népművészeti kirakodó vásárt szerveztünk, népi mesterségbemutatókat tartunk. Én magam Paprika Jancsi vásári bábszínházával készültem a kicsiknek. Meghívtuk a Csender Zenekart, behatóan megismerkedtünk a Márton-napi népszokásokkal. Például azzal, hogy régen a liba csontjának színéből próbáltak következtetni arra, milyen lesz a tél. A disznópásztorok ilyenkor vesszőket adtak a gazdáknak, amikből állítléag ki lehetett következtetni,  mennyi malaca születik majd a kocának.

nepi_mestersegek_20181111_vcs_10.jpg

A VagaBanda Társulat itt tartott A legújabb tréfák című előadásának premierjét, a gyerekek pedig családi játszóházban szórakozhattak. A Márton nap legendája szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték.

nepi_mestersegek_20181111_vcs_04.jpg

A monda szerint Mártont méltatlannak érezte magát erre címre, ezért elbújt egy libaólban. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat