2019. június 18. Arnold, Levente
Még jobb minőség, magasabb színvonal várható jövőre a közétkeztetésben
minap.hu
|
2018. december 10. 17:29
|
frissítve: 2018. december 12. 15:33
Világszínvonalú konyhánkban minőségi és finom ételeket főzünk és ennek a színvonalát emeljük jövőre- nyilatkozta Bucskó Ibolya Andrea, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ igazgatója azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat várhatóan növeli az előírt nyersanyagnormát a miskolci közétkeztetésben. Ezt a központi előírások teszik lehetővé, illetve a kormányrendelet által megállapított normához kell igazítani a helyi rendeletben meghatározott egy főre jutó étkezési nyersanyag mennyiségét.

Mint ismeretes, Miskolcon működik az ország egyik legnagyobb és egyben legkorszerűbb technológiával felszerelt közétkeztetési feladatot ellátó konyhája a Miskolci SzC Diósgyőri-Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium épületkomplexumában. A szuperkonyha nem csak korszerű, de nagyon sok miskolcinak ad naponta kiváló meleg ételt, hiszen összesen 101 tálalási ponton mintegy 8 ezer fő ellátását biztosítja.

„A konyhafelújítás volt az elmúlt időszak fő feladata, a beruházás 370 millió forintba került, a felújítás során 16 darab 500 literes üstöt építettek be, a konyhán dolgozó mintegy 35 ember a legkorszerűbb eszközökön végezheti a munkáját- mondta el lapunknak Bucskó Ibolya Andrea. „Most a további minőségi javításra helyezzük a hangsúlyt. Azzal, hogy az önkormányzat emeli a nyersanyagnormát, még jobb, minőségi alapanyagokból készült ételeket tudunk az asztalra tenni jövőre”A nyersanyagnorma Miskolcon 2015-től nem változott, ez azt is jelenti, hogy azóta nem emelkedett a közétkeztetés térítési díja, a magasabb költséget rendre átvállalta az önkormányzat- tette hozzá a MKMK igazgatója. A nyersanyagnorma emelésére vonatkozó rendeletmódosítást ugyanakkor nem csak a központi előirányzat, hanem az infláció és a nyersanyag árak emelkedése is indokolja.  

A térítési díjak változása a nyersanyag norma változásával van arányban, a térítési díjak 2010-től csak a jogszabályi követelmények miatt változtak, egyébként eddig nem emelkedtek. Egyébként mindezzel együtt is jóval alatta lesz mindkét esetben (norma, térítési díj átlaga) az országos átlagnál, és az önkormányzat viseli a többletköltséget. Nálunk az országos átlagnak körülbelül a felébe került eddig is az étkeztetés, a megyei jogú városok közül a sor végén álltunk, és ez a jövőben sem nagyon változik majd.  A cél ugyanis továbbra is az, hogy kisebb teher háruljon az itt élőkre, ugyanakkor megfelelő és minőségi étel kerüljön mindenki asztalára - mondta az MKMK igazgatója.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat