2020. augusztus 15. Mária
A megégett kisgyermek immár a gyógyulás útján
Pap Zsolt
|
2015. február 11. 22:41
|
frissítve: 2015. február 17. 08:38
Mint korábban beszámoltunk róla, egyhónapos intenzív orvosi kezelés után elhagyhatta az intenzív osztályt azt a másfél éves kisgyermek, aki testfelszínének közel 85 százalékán súlyos égési sérülést szenvedett.

A kislány otthonában szenvedett mély, forrázásos égési sérülést. Miután az Országos Égéscentrumban helyhiány volt, január 7-én az éjszakai órákban szállították a Jászságból a miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Intenzív Osztályára.

gyek_150211_fkcs_4.jpg

Ilyen ágyban gyógyult a kis beteg. Fotó: F. Kaderják Csilla

– A gyermek kritikus állapotban volt – mondta Dr. Bolyos Aranka osztályvezető főorvos. – Felvételét követően azonnal szükség volt a súlyos égési sokk kezelésére, és a kiterjedt bőrhiány miatti extrém alacsony testhőmérséklet mellett a légzés- és keringészavart okozó páncélszerűen megégett bőr első ellátására, bemetszésére.

gyek_bolyos_aranka_150211_fkcs_3.jpg

Az első hét a sokktalanítással telt, a legnagyobb feladat a fertőzések megelőzése volt. A kis beteget tizenkét napig lélegeztették, kilenc napig monitorizálták. Hétszer műtötték és huszonegyszer hajtottak végre altatásban végzett kötéscserét. Nyolcszor igényelt transzfúziót, és huszonhárom napig speciális táplálásra is szükség volt, hogy életben tartsák a gyermeket.

A főorvos szerint ilyen kiterjedt égés esetén 70 százalék a halálozás.

gyek_barkai_150211_fkcs_8.jpg

Dr. Barkai László a Gyermekegészségügyi Központ intézetvezetője utalt arra, hogy a kisdednek az élettel összeegyeztethetetlen sérülései voltak. A gondos ápolás és a műtétek során szerencsére kedvező kimenetel alakult ki, és a beteget meg tudták menteni.

– Ma már sétál a kis beteg, és a gyermeksebészeti osztályon gyógyul tovább – mondta a professzor. – Ez egy nagyon komoly orvosszakmai siker, ami irodalmi ritkaság.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat