2022. május 16. Mózes, Botond
Melyik tud gyorsabb lenni? A tenisz- vagy a tollaslabda?
minap.hu
|
2015. március 16. 14:34
|
frissítve: 2015. március 20. 10:20
Ha csak nem hivatásos játékos, szerintünk nem fogja kitalálni. Több teniszt látunk, mint tollast a sport tévékben, éppen ezért nem is gondolnánk, hogy micsoda különbség van a két rekord között.

Kezdjük a tenisszel. Aki látott már meccset, az tudja, hogy a 120/130 km/óra sebességű szerva, kis túlzással, éppen hogy átmegy a hálón. Vannak adogató specialisták, akik többnyire magasságuk miatt irtózatos sebességgel küldik meg a labdát.

A jelenlegi rekordot az ausztrál Sam Groth tartja, aki egy dél-koreai tenisz versenyen, a fehérorosz Uladzimir Ignatyik ellen 263 km/órával (!) szervált. Íme:

Azt tegyük hozzá, hogy hiába volt rekord, Sam Groth két játszmában kikapott és kiesett.

Na de akkor jöjjön a meglepetés!

A tollasban nem a szervák sebessége a mérvadó. A játékosok inkább kis ütéssel, de jól elhelyezett szervákkal igyekeznek az ellenfelet védekező pozícióba hozni. Ellenben a leütésekkel elképesztő sebességre gyorsítják a tollaslabdát. Igaz, hozzá kell tenni, hogy ezek a sebességek csak az ütés pillanatában ilyen magasak, mire az ellenfél térfelére ér a labda, jelentősen lelassulnak.

Gyorsaság, pontosság

Másik fontos különbség, hogy a rekord nem éles versenyen született, hanem kifejezetten erre a célra szerveztek egy eseményt. Most már, hogy eleget húztuk az időt, jöjjön a tollas rekord.

493 km/óra. Igen, jól olvassa. Ennyi. Két éve ennyi. Előtte, 2010-ben született rekord, akkor 421 km/órás sebességet értek el.

Nézze meg, hogy a maláj, Tan Boon Heong mit tud. A videón 2 perc után jön az elemi erejű ütés. Nemcsak ő, hanem segítőpartnere, az ugyancsak maláj Lee Chong Wei is megdöntötte a korábbi csúcsot, igaz, ő „csak” 456 km/órás eredményt ért el.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat