2020. május 28. Emil, Csanád
Minden autóst érintő nagy változás: jönnek az új üzemanyag-jelölések
vezess.hu/hvg.hu
|
2018. október 10. 12:08
|
frissítve: 2018. október 12. 09:31
Péntektől minden más lesz a benzinkutakon, lecserélik a régi jelöléseket, a dízeloszlopra például egy nagy "B"-betű kerül. Aki reflexből nyúlt eddig a töltőpisztolyért, érhetik meglepetések a jövőben.

A jól ismert oktánszámra alapuló jelöléstől elbúcsúzhatunk idén ősszel. Ugyanis a tervek szerint október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban – írja a vezess.hu. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma.

benzin_uj_jeloles.jpg

Nyilván a színtévesztőkre, színvakokra gondoltak ezzel a változtatással, mert az eddig használt zöld-sárga színkód helyett uniformizált, fekete-fehér címkék kerülnek elhelyezésre.

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

Az új címkék megtalálhatóak lesznek az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban. Az EU illetékesei szerint az új rendszer segíteni fog a fogyasztóknak, hogy kiválasszák az autójuknak megfelelő üzemanyagot.

benzin_uj_jeloles_3.jpg

A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek). Azokban az országokban, ahol benzin a benzin (mint hazánkban is), és nem pedig petrol, ott a dízelek B betűs jelölése könnyen megkavarhatja a sietősen tankoló autóst.

Szerencsére a kötelező jelölések mellett a régit is fent hagyhatják a töltőállomások tulajdonosai, így végképp zen pillanat lesz, amíg a töltőpisztolyhoz nyúlunk, a színes reklámok, az előnyöket felsoroló, mosolygó celebfejek mellett már csak a félhivatalos és hivatalos jelöléseket bogarászva kell eldöntenünk majd, melyik terméket válasszuk.

benzin_uj_jeloles_2.jpg

A Magyar Ásványolaj Szövetség tájékoztatása alapján azért már sokat tisztult a kép. Elmondták, hogy az alkalmazott jogszabály ugyan péntektől írja elő az új címkéket, de ennek pontos rendelkezései nemzeti hatáskörébe tartoznak, így nem kell meglepődni, ha nem mindenhol lesznek még címkék – írja a HVG.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat