2018. december 18. Auguszta
„Minden szegletében megbújik egy mese” – A Milli és Rémi miskolci kalandjai című könyv bemutatóján jártunk
Méder Noémi
|
2018. május 14. 16:12
|
frissítve: 2018. május 17. 10:01
Több helyszín után végre a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban is bemutatták Milli és Rémi miskolci kalandjait. A könyvbemutatón iskolások kérdezhettek maguktól az alkotóktól és együtt ötletelhettek arról, mi kerüljön bele a következő kötetbe.

konyvbemutato_20180514_vcs_01.jpg

Fotók: Végh Csaba

Tajthy Krisztina fejéből pattant ki az ötlet, hogy kellene egy olyan mesekönyv, amelynek középpontjában Miskolc, és a város jellegzetes, kulturális helyei állnak. Boda Lídia, Krisztina sógornője volt az, aki segített a megvalósításban, Merényi Dániel pedig rajzaival „tette fel az i-re a pontot” – vagy inkább suhintotta az utolsó ecsetvonást.

Ugyanis a városunkban kalandozó kislány (Milli) történetei a Prima-díjas reklámgrafikus rajzaival egészülnek ki, aki az Index Napirajz című webképregényének szerzője is.

Hétfőn mutatták be a megyei könyvtárban a könyvet kisiskolásoknak. A történet szerint Milli nyár végén, épp tanévkezdés előtt költözött szüleivel Miskolcra, szeptemberben pedig már itt kezdi az általános iskola második osztályát. A változás azonban nem volt könnyű az apró lánynak, egy különös segítő viszont megmutatta Millinek a város szépségeit, és hogy mennyi kaland rejtőzik Miskolc utcáin.

konyvbemutato_20180514_vcs_06.jpg

– Azért döntöttünk úgy, hogy Milli társa egy denevér legyen, mert erről az állatkáról először nem azt gondolnánk, hogy egy megtestesült jóság. Ez inkább Milli tulajdonsága, hiszen ő tényleg szófogadó kislány, ezért kell mellé valaki, aki ezt a csínytevéseivel és a rosszalkodásával ellensúlyozza – nyilatkozta a hétfői bemutatón Tajthy Krisztina, akitől azt is megtudtuk: a kis denevér minden vágya, hogy meg tudjon rémiszteni valakit, innen a becenév.

Az ötlet, hogy egy Miskolc-központú mesekönyv megszülessen, már régebben megfogalmazódott Krisztinában, de mint mondta, egyedül nem mert belevágni, ezért a sógornője, Boda Lídia segítségét kérte (ő sajnos nem tudott ott lenni a bemutatón). Így aztán hétvégékre elvonultak csendesebb környezetbe, hogy összhangban, „egymás mondatait befejezve” tudják megírni a miskolci helyszínekhez kapcsolódó történeteket.

– Biztosak voltunk benne, hogy illusztrálni szeretnénk a könyvet; nemcsak azért, mert mese, hanem mert Miskolc nevezetességeit és kulturális szépségeit, értékeit is szerettük volna bemutatni, fotókkal és rajzokkal megtoldva – magyarázta az írónő.

konyvbemutato_20180514_vcs_12.jpg

A könyv a Maradj Miskolcon Alapítvány gondozásában jelent meg, az együttműködés tehát egyértelmű volt: Miskolc értékeit bemutatni, kulturális és turisztikai szempontokat is figyelembe véve. – Szerettük volna, ha a könyvet olvasva egy nem miskolci gyermek azt mondaná: szeretnék elmenni Miskolcra!, és például osztálykirándulás alkalmával vagy a családjukkal látogassanak el városunkba – emelte ki Tajthy Krisztina, aki szerint „Miskolc minden szegletében megbújik egy mese.”

Merényi Dániel úgy nyilatkozott: egyértelmű volt, hogy szeretne ezen a könyvön dolgozni, amikor Krisztina és Lídia megkeresték. – A történetek nem olyan helyszíneken játszódnak, amiket nem tudunk elképzelni, épp ellenkezőleg! Ezek pontosan megadott, létező helyek Miskolcon, ezért ebből a szempontból nehezebb is volt a feladat, hiszen, ha azt mondom, hogy a három királyságon túl, egy hegy lábánál megbújva fekszik egy városka, akkor tulajdonképpen bármit rajzolhatok – fogalmazott Merényi Dániel.

konyvbemutato_20180514_vcs_03.jpg

Mint mondta, olyan rajzokat készített, amik nem azt jelenítik meg, ami éppen történik a szövegben, hanem egyfajta kiegészítései a történeteknek. A denevér megrajzolásával lett biztos, hogy a két szerző Dánielt bízza meg az illusztrációk elkészítésével.

– Amikor Krisztináék elmondták, hogy egy denevér lesz az egyik főszereplő, természetesen rögtön rákerestem, hogy is néz ki hajszálpontosan egy denevér. Utána jött a kérdés: hogyan fogom én ezt úgy megrajzolni, hogy aranyos, „mesébe illő” legyen? – magyarázta a reklámgrafikus. – És amit Dani rajzolt, az pont az volt, amit mi is elképzeltünk, így nem volt kérdés, hogy őt szeretnénk illusztrátornak – fejezte be a gondolatmenetet Krisztina.

A könyvtári bemutató során az iskolás gyerekeket is megkérdezték arról, milyen állatokat és helyszíneket látnának szívesen egy esetleges második kötetben. Az apró kezek máris a levegőbe emelkedtek, egymást érve hangzottak el a legkülönfélébb helyszínek: a DVTK stadiontól kezdve a könyvtárig vagy a Városháztérig, és az állatok esetében is széles palettát kínáltak a gyerekek az alkotóknak: szerintük Milli és Rémi kalandjaihoz csatlakozhatna elefánt, papagáj, cica, de akár bagoly is.

konyvbemutato_20180514_vcs_04.jpg

A szerzők tehát nyitottak egy második – vagy a felsorolt helyszín és állat sokaságból adódóan egy harmadik – könyv megjelentetésére, már csak elég türelmesnek kell lennünk, hogy újból csatlakozhassunk Millihez és Rémihez miskolci kalandozásaikon. Addig pedig fogjuk a kezünkbe a könyvet, és járjuk végig a város csodálatos kulturális és turisztikai helyszíneit – azokat, ahol már számtalanszor voltunk, és azokat, ahol talán még egyáltalán nem, vagy túl régen.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat