2019. június 18. Arnold, Levente
Miskolci Hunnia Bor Rangolás – Mutatjuk, milyen borokat ajánlanak a szakértők!
minap.hu
|
2018. december 18. 10:17
|
frissítve: 2018. december 20. 09:56
Miskolc város adventi ünnepségsorozatához kapcsolódóan rendezték meg november végén a II. Miskolci Hunnia Bor Rangolás, amelynek borbírálói neves borászok és borszakértők közül kerültek ki. Ezeket a borokat ajánlják a szakértők:

A zártkörű borversenyt a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezésében, a Miskolci Polgármesteri Hivatal és az Avasi Borangolás támogatásával tartották. A bíráló bizottságok elé 70 tétel került, ezek csak magyar szőlőfajtákból, magyar borászok kezei közül, Magyarországon készültek.

A verseny célja az volt, hogy kiderüljön, milyen minőségűek valójában a magyar borok, amelyeket a nagyközönség is elérhet a boltok polcain.

A nevezett borok Miskolc nagyobb borkínálattal rendelkező üzleteiből kerültek a három borbíráló bizottság elé (Auchan, Tesco, Borbála Borkereskedés, Metro), amiket Magyarország különböző borvidékeinek termelőitől, magyar szőlő fajták jellemző házasításaiból válogattak össze a szervezők.

Az értékelési kategóriákban csúcsbort vagy kivételes egyedi karakterrel és stílussal rendelkező bort nem találtak a bírálók. Összességében „Nagyon jó, különleges minőségű” minősítést kapott a 70 tételből 35 minta a versengő borok között, de mellette több bort is kizártak, mert nem felelt meg a verseny feltételeinek – tájékoztatott közleményében a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület.

A legtöbb pozitív és kellemes hatást a vörös borok nyújtották.

A borszakértők véleménye szerint összességében jó borok találhatók Miskolcon, de kevés kiemelkedően magas minőségű bor lelhető fel a polcokon, ami magyar szőlőfajtából készült.

Meglepőnek találták, hogy Miskolc nagyobb boltjaiban nem találhatók meg például a Bükki borvidék borai, amelyek kevésbé ismertek, de kiváló minőségűek, és a szakértők szerint több elismerést és figyelmet érdemelnének. A fogyasztóknak törekedni kellene a minőségi borok fogyasztására, megismerni a különböző borvidékek borait, ezáltal biztosan nem csalódhatnak a magyar borokban, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tökéletes nedűt a karácsonyi ünnepi asztalra és a mindennapokra egyaránt.

Az ajánlott borok listáját az érdeklődők megtalálhatják a Miskolczi Borbarátok Társaságának weboldalán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat