2020. április 07. Herman
A miskolciak vérüket adják, hogy életeket mentsenek
Kujan István
|
2015. július 16. 15:46
|
frissítve: 2015. július 17. 14:32
Az országban elsőként a miskolciak járulhatnak hozzá vérplazma-adományaikkal olyan gyógyszerek előállításához, amelyek életmentő segítséget nyújtanak a vérzékeny, immunhiányos, angioödémás betegeknek, de a baleseti vagy égési sérülteknek is. Miskolc szívében, a Széchenyi utcán nyitotta meg első plazmaközpontját a CSL Plasma.
Nem

csl_avato_150716_fkcs_18.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

  A már július eleje óta működő létesítmény helyi szakemberekkel, a legkorszerűbb felszerelésekkel, nyugodt környezetben várja a miskolciakat. Az első hazai CSL Plasma központot csütörtökön adták át hivatalosan is.

A központ legfontosabb társadalmi üzenete Miskolc alpolgármesterének véleménye szerint az, hogy minden önkéntes felajánlással sok esetben csecsemők életét menthetjük meg, vagy olyan emberek túlélési esélyeit javíthatjuk, akik e nélkül korábban talán gyógyíthatatlan betegnek számítottak volna.

csl_avato_150716_fkcs_1.jpg

– Örömteli, hogy Miskolcon alakították ki az ország első plazmaferezis-központját, a város szívében, ahol újra funkciót kap a Széchenyi utca 35. szám alatti épület. A város értékeli az itt végzett gazdasági, egészségügyi, szolgáltatói tevékenységet – fogalmazott köszöntő beszédében Kiss Gábor.

csl_avato_150716_fkcs_3.jpg

Az ausztráliai, melbourne-i központú CSL Plasma elnöke bemutatta az életmentő bioterápiák, gyógyszerek alapanyagát, a vérplazmát előállító vállalatot. Randy Furby rámutatott, a 26 országban jelen lévő, és mintegy 12 ezer munkatársat foglalkoztató cég tekintélyes múlttal rendelkezik. Kiemelte, nagy öröm számukra, hogy bő egy évszázaddal a cég alapítása után a miskolci állomás az első magyarországi helyszíne ennek a gazdag hálózatnak.

„A donorok minden nap ajándékot adnak” – hangsúlyozta a cég európai vezetője. Michael Schröder köszöntő beszédében ismertette, világszerte több mint 1 millió embernek van szüksége plazmapreparátumokra, hazánkban pedig mintegy 4 ezer krónikus beteg szorul ilyen készítményekre. Ezek az emberek rendkívül ritka, de annál súlyosabb betegségekben szenvednek.

csl_avato_150716_fkcs_4.jpg

– Fontos tehát köszönetet mondani a donoroknak, hogy segítenek ezeknek az embereknek az életminőségük javításában és gyógyításukban, kezelésükben – emelte ki Michael Schröder. Hozzátette még, Európa célja önellátóvá válni az ilyen készítmények előállítása és rendelkezésre állása területén – ezen törekvésben a miskolci állomás most egy újabb lépés a cél felé. A következő központot Nyíregyházán nyitják majd meg, és már Pécs csatlakozása is tervbe van véve.

csl_avato_150716_fkcs_7.jpg

– Plazmadonációra buzdítunk, Magyarországon és Miskolcon is életmentőket toborzunk – ezt már Pankotai Tamás mondta. A CSL Plasma Kft. Country Managere hozzátette, bár a donorok nem látszanak szuperhősöknek, rendszeres tevékenységük mégis egyfajta hősiességet képvisel. Életmentő bárki lehet – ismertette –, aki elmúlt 18 éves, de nincs még 60, van benne kedv, szándék a donációra, egészséges, és van ideje felkeresni a központot. A donorokat nagyra becsülik – emelte ki Pankotai Tamás –, vigyáznak rájuk, nyugodt, kulturált körülmények között adhatnak plazmát, amit aztán körültekintően kezelnek. A donoroknak költségtérítést is tudnak nyújtani fáradozásaikért.

– Miskolcon is nagyratörő tervekkel indultunk, szeretnénk bővíteni a plazmafelvevős ágyak számát, és akár 3 ezer miskolci donort is szívesen fogadunk és látunk el az első hazai plazmaközpontban – fűzte hozzá Pankotai Tamás.

csl_avato_150716_fkcs_8.jpg

Lukács Attila, a CSL Plasma Kft. ügyvezetője kiemelte, azért is fontos az első hazai központ megnyitása, mert ezzel a magyar donorok is hozzá tudnak járulni a magyar betegek gyógyulásához. Ahogy Európa, úgy Magyarország sem önellátó ezen a területen, de nálunk is az a cél, hogy azzá váljunk, fűzte hozzá.

csl_avato_150716_fkcs_27.jpg

Az új plazmaközpont működése sokféle kedvező gazdasági hatással jár. Fokozatos bővülést terveznek, így a központ teljes kihasználtságát elérve várhatóan 30-35 alkalmazottal működik majd. A plazmaközpont számos helyi beszállítóra támaszkodik, és céljai között szerepel helyi tevékenységek támogatása is.

A CSL Plasma miskolci központja a Széchenyi utcában minden hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között várja a donorokat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat