2022. október 04. Ferenc
Miskolcon is készen állnak a speciális szemműtétekre
minap.hu
|
2016. október 03. 17:11
|
frissítve: 2016. október 06. 10:26
Egy speciális szemészeti műtéti eljárás is elérhető mostantól a B.-A.-Z. Megyei Kórházban. Németh Gábor, a szemészeti osztály osztályvezető főorvosa március végétől már hetvenöt ilyen beavatkozást végzett. Mint elmondta, az úgynevezett vitrectomia a szemészeti progresszív műtéti ellátás csúcsának számít. Általában helyi érzéstelenítéssel végzik, a műtét során három apró nyíláson hatolnak be a szem belsejébe.

szem_mutet_161003_ja_18.jpg

A új műtéti eljáráshoz szükség volt egy megfelelő műtő kialakítására, műszerparkra s mikroszkópra felszerelt kamerarendszerre is, számítógépes háttérrel. Ez utóbbi segítségével néznek bele a szem belsejébe. Most már minden szakmai és tárgyi feltétel rendelkezésre áll az új típusú szemműtétekhez, amelyekből hamarosan évente kétszázat szeretnének elvégezni.

szem_mutet_161003_ja_9.jpg

Az eljárással elsősorban azokon a betegeken segíthetnek, akik cukorbetegek, szürkehályogműtétek alatt ritkán előforduló szövődményeik vannak, vagy gyulladásos betegségben, ideghártya-leválásban szenvednek. Kovács Imrén hétfőn végeztek ilyen műtétet a kórházban - az ő esetében a szürkehályog mellett egy hártya is akadályozta a látást. – Hetvennyolc éves vagyok és nehezen láttam.

szem_mutet_161003_ja_23.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A műtét során semmilyen fájdalmat nem éreztem, két nap múlva már otthon leszek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen orvossal hozott össze – mondta el a Miskolc Televíziónak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat