2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
Miskolcon is párbeszédre hívta a fiatalokat a műszaki pályaválasztó fesztivál (Képgalériával)
minap.hu
|
2017. október 04. 15:19
|
frissítve: 2017. október 06. 20:20
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett, Miskolcon október 4-én zajló „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” elnevezésű roadshow célja városunkban is az volt, hogy élményalapon ismertesse meg és népszerűsítse a műszaki szakmákat a fiatalok körében.

palyavalasztas_171004_vcs_29.jpg

Fotók: Végh Csaba

Fontos célkitűzés, hogy a diákok megismerjék a műszaki pályában rejlő lehetőségeket, valamint azt, hogy – többek között – a villamosipari szakemberképzés és szakma egy kiszámítható életpályamodellt kínál. A Generali Arénában tartott egész napos rendezvényt Szujó Zoltán sportriporter, a Forma 1-es versenyek szakkommentátora vezette, és hasznos információkkal látta el az összegyűlt diáksereget.

palyavalasztas_171004_vcs_01.jpg

Tavaly országosan 400 iskolából közel 8000 gyerek látogatta meg a műszaki pályaválasztó rendezvényt, idén országosan több mint 10 000 diákot hív párbeszédre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, amely pályaválasztó roadshow-ját iparági összefogással és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével valósítja meg. Miskolc és Budapest mellett további 4 városban, izgalmas interaktív élményekkel várnak több mint tízezer diákot a Mi a pálya fesztiválra.

palyavalasztas_171004_vcs_36.jpg

Rengeteg cég és oktatási intézmény képviseltette magát a rendezvényen, a Miskolci Egyetemről, a Miskolci Szakképzési Centrum több képzési ágáról is érkeztek, valamint a Bosch és a Takata is jelen volt a műszaki „roadshow” miskolci állomásán. Látványos vegyipari kísérletek, műszaki, informatikai bemutatók, és még egy versenyautó is része volt a szerdai programnak. A Formula Racing Miskolc fiatal szakemberei bemutatták az általuk fejlesztett gépjárművet, amely 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre.

palyavalasztas_171004_vcs_22.jpg

Ásóból készült elektromos gitár, kompetenciatükör, rézforrasztás, és még rengeteg bemutatóval szolgáltak a műszaki területet népszerűsítő kiállítások közül. A Paksi Atomerőmű szakemberei Magyarország villamosenergia rendszerének bemutatásával készültek az érdeklődő fiatalok számára, Mende Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar docense a Kutatók Éjszakáján már megismert látványos kísérletekből hozott néhányat a pályaválasztási kiállításra, de egy teljesen szétszerelt sebességváltót is megvizsgálhattak a diákok.

palyavalasztas_171004_vcs_32.jpg

A 21. században beköszöntött „negyedik ipari forradalom” egyre nagyobb munkaerő keresletet gerjeszt a műszaki pályákon. Folyamatosan növekvő igény mutatkozik hazánkban is a szakképzett munkaerőre, köztük a villamossághoz értő szakemberekre. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45%-kal többre, mint ahány diák jelenleg a szakgimnáziumokban végez.

– Ahhoz, hogy a fiatalok számára vonzóvá váljon a műszaki pálya, fontos megismerniük, hogy a mindennapokban az életük részét képező eszközök működésében milyen szerepet játszik ez a szakma, amely sokszínűségéből adódóan számos lehetőséget kínál különböző szakterületen a végzett hallgatók számára – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

palyavalasztas_171004_vcs_13.jpg

Ilyen például az építőipar, amely fellendülésének köszönhetően egyre több szakembert tud foglalkoztatni. 2017 I. negyedévében 2061 új lakás épült, ami 47%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 89%-kal magasabb, mint 2016. I. negyedévében (KSH). Ebben a számban pedig a magáningatlanok felújítása és az egyéb, nem lakó célú ingatlanok építése még nem is szerepel. Ezekben az épületekben pedig ugyancsak szükség van a villamoshálózat kiépítésére, ezáltal egyre nagyobb számban villanyszerelőkre is.

palyavalasztas_171004_vcs_20.jpg

A villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A tiszta energia térnyerése, az egyre növekvő villamosenergia-szükséglet kielégítése is nagyobb számú munkaerőt kíván. Nem beszélve arról, hogy a kétszázezer kilométernyi magyarországi villamosenergia elosztóhálózat folyamatos karbantartása és korszerűsítése is jelentős szakmai kihívást jelent az áramszolgáltató társaságoknak.

palyavalasztas_171004_vcs_12.jpg

Az említett példák jól mutatják, hogy azok a munkafolyamatok, amelyek nem automatizálhatóak, jelentős emberi erőforrást igényelnek. A színvonalas munkavégzés a jövőben a technológia és az emberi tényező alapvető integrálásában rejlik.

Ezt felismerve indult 2017 tavaszán Miskolcon a Foglalkoztatási Paktum Program, amely a valós munkaerőpiaci keresleten és kínálaton alapuló képzési, humán fejlesztési, illetve foglalkoztatási programokat dolgoz ki és valósít meg a szakképző intézmények és a városban működő cégek együttműködésével. A program legfőbb célja, hogy az egyes területeket érintő szakemberhiányt folyamatos tovább- és átképzésekkel enyhítse. Ennek a város egészét érintő társadalmi-gazdasági jelentősége, hogy a vállalatok rövidtávon új, megfelelően képzett munkaerőhöz jutnak.

palyavalasztas_171004_vcs_27.jpg

Miskolc hosszú távú foglalkoztatási programjának megalapozásához illeszkedik a városban október 4-án tartott „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” is, amely élményalapú elven népszerűsíti a műszaki szakmákat az ifjúság körében. Fontos célkitűzés, hogy a diákok megismerjék a műszaki pályában rejlő lehetőségeket, valamint azt, hogy – többek között – a villamosipari szakemberképzés és szakma egy kiszámítható életpályamodellt kínál.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat