2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
MNB: márciustól kerülnek forgalomba az új ezerforintos bankjegyek
mti.hu
|
2018. január 23. 12:53
|
frissítve: 2018. január 24. 13:38
Az új ezerforintos bankjegyek március 1-től kerülnek forgalomba, a bankjegyek régi változataival október 31-ig lehet fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

uj_ezerforintos.jpg

Forrás: vasarhely24.com

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital-és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy - akik eddig még nem tették ezt meg - a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására, hogy a lakosságnak ne okozzon problémát az új bankjegyek használata az automatáknál. Kiemelték: a bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű ­új fizetőeszközre.

Arról is beszámoltak, hogy a régi 10.000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban. Felidézték, hogy az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult és bevonták a régi 20.000, 5.000 és 2.000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat