2020. augusztus 15. Mária
Mobil átjátszó antennák a Futó utcában - az ott lakók tiltakoznak
Miskolc TV
|
2015. július 02. 21:13
|
frissítve: 2015. július 03. 17:56
Nem szeretnének antennákat a fejük fölé, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek egy négyemeletes ház lakói. Többen azt mondják, az egészségüket féltik, mert úgy tudják a berendezések káros sugárzást bocsáthatnak ki. A Futó utcai társasház lakói nem egyeznek. Vannak olyanok, akik támogatják az antennák felszerelését, hisz a társasháznak ezért fizetne a mobilszolgáltató. A sugárbiológus azt mondja: semmilyen egészségkárosító hatása nincs az antennának.
Nem

Antennák már régóta vannak a Futó utcai egyik négyemeletes ház tetején, most viszont új antennát szeretne felszerelni az egyik mobilszolgáltató. Ehhez azonban a lakók hozzájárulása kell.

antenna_futo_utca_150702_ja_8.jpg

Fotó: Juhász Ákos

"Odaadjuk az egészségünket a pénzért? Hát én nem adom oda, engem nem érdekel." – panaszkodik az egyik ott lakó.

Nincs egyetértés. Van, aki örülne, ha felszerelnék az antennát, a mobilszolgáltató több mint egymillió forintot fizetne a társasháznak.

A lakók egy gyűlésen elvileg megszavazták, hogy a szolgáltató felszerelhesse az antennát, de többen azt nehezményezik, hogy a gyűlést egy munkanapon délután két órakor tartották, amikor sokan nem értek rá. Ezért most aláírásgyűjtésbe kezdtek, eddig huszonnégyen tiltakoznak az antenna felszerelése ellen.

„Félünk a sugárzástól, hát ez valószínű, hogy káros az egészségre, én egyébként az interneten nagyon sokat tájékozódtam és a rákos daganatoktól kezdve mindenféle hallászavart, meg sok mindent okoz.” – mondja Szabó Györgyné

antenna_futo_utca_150702_ja_4.jpg

Az Országos Sugárbiológiai Kutató Igazgatóság szerint ez nem így van.

„Mivel a határértékek gyakorlatilag a tudomány által ma ismert és elfogadott több esetben visszamért és visszaigazolt, egészségkárosító hatásokhoz van visszaszámítva, ezért gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy ebből egészségkárosodás nem várható.” – mondja Jánossy Gábor, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság,  Nem-Ionizáló Sugárzások Osztályának főtanácsosa.

Ha a lakók többsége mégis tiltakozni fog az antenna ellen, akkor a mobilszolgáltató nem szerelheti fel a ház tetejére.

 „Mindenképpen szükséges a lakók hozzájárulása ahhoz, hogy ez az antenna felkerülhessen a tetőre. Akkor ismételten ugye össze kell hívni a lakókat, tájékoztatni kell őket az újabb fejleményekről. Én bízom abban, hogy az eredeti döntésük mellett maradnak a lakók, annál is inkább, mert a többség akkor is emellett voksolt.” – mondja Fidrus Bertalan, a MIK Zrt. házkezelőség vezetője.

A házkezelőség vezető hozzátette, hogy a MIK Zrt. és a mobilszolgáltató is szívesen válaszol, ha a lakóknak kérdésük van az antennával kapcsolatban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat