2020. szeptember 23. Tekla
A munka gyümölcse
minap.hu
|
2016. június 21. 14:03
|
frissítve: 2016. június 22. 21:29
Júniusban lehet még palántázni paprikát, paradicsomot vagy padlizsánt. Sőt, magról lehet ültetni uborkát, cukkinit és spárgatököt. A szüretelés mellett most kell figyelni az új hajtásokra, és nem árt tenni a legforróbb napsütés ellen. Nagy János, a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör elnöke sorolta el a június végi és a júliusi teendőket.

kert_hajtas.jpg

Forrás: picssr.com

Elkezdődnek a nyári zöld munkák is. Így figyelni kell az új hajtásokat, és kiválogatni, hogy melyik maradhat meg, melyik lesz hasznos a növénynek. Fontos a védelem is ilyenkor. Permetezni kell a fiatal hajtásokat is, főleg hogy most következik az év legmelegebb időszaka. A magas páratartalom kedvez a kártevők elszaporodásának. Jó a régi bevált módszer, a rézgálicos permetezés.

parlagfu_ill.jpg

A parlagfüvet gyökerestül el lehet és kell is távolítani, akár kézzel is. Ha meghagyjuk, nemcsak az allergiásoknak okozunk vele bosszúságot, hanem akár meg is büntethet a hatóság.

kert_szolo.png

Forrás: michelgassier.com

A szőlőt júliustól lehet tetejezni. A régi iskolákban is úgy tanították, hogy közvetlenül Péter és Pál napja után kell visszavágni a hajtásokat. Korábban úgy mondták, hogy 70-80 centit kell meghagyni, de a klímaváltozások miatt ma már hosszabbra érdemes hagyni a szőlőt, hogy nehogy megégesse a nap. Vége a szőlővirágzásnak, látni lehet a fürtkezdeményeket. Az új borokon pedig még most lehet javítani.

kert-fak-tove.jpg

Forrás: growveg.com

Azokban a kiskertekben, ahol nincs kút locsolni, a fák tövénél érdemes meggereblyézni a földet egy kicsit, vagy elvégezni egy felületi kapálást. Ez felér egy locsolással, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy kiszáradjon a föld.

Még most is érdemes fokhagymát vagy büdöskét ültetni a fa tövéhez, hogy megóvjuk azt a kártevőktől.

67790_big_meggy.jpg

A munka mellett már a gyümölcsét is élvezhetjük. Beérett a meggy-, a cseresznye- és a kajszi is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat