2020. augusztus 07. Ibolya
Muzsikás maszkabál - telt ház a Miskolci Szimfonikus Zenekar Farsangi koncertjén
minap.hu
|
2019. február 18. 16:56
|
frissítve: 2019. február 21. 14:45
Telt ház mellett zajlott a Miskolci Szimfonikusok múlt szombati koncertje. Az együttes először szervezett Farsangi hangversenyt, amelynek célja egy különleges, szórakoztató, de ugyanakkor komolyzenei program létrehozása a családoknak.

Macskák, ördögök, bohócok és számos vicces karakter töltötte meg a Művészetek Háza színpadát szombaton. A Szimfonikus Zenekar Farsangi koncertjén ugyanis a muzsikusok sem a szokványos fellépő ruhájukat öltötték fel. Az együttes először szervezett farsangi hangversenyt, amivel kifejezetten a családokat, a különböző korosztályokat szerették volna megszólítani. A koncerten több műsorszámot vetítés is kísért, így olykor a Rioi vagy épp a Velencei karneválon érezhette magát a közönség.

muveszetek_haza_39.jpg

Az alapvetően tréfás-humoros kompozíciókból összeállított műsor része volt a Leopold Mozartnak tulajdonított Gyermekszimfónia is, amelyben ifjú művészek is színpadra állhattak. A közreműködő gyermekek, mind-mind a zenekar tagjainak tanítványai, így a szülők mellett a „mesterek” is nagy izgalommal és büszkeséggel hallgatták az ifjú muzsikusokat, akik igazán különleges hangszereket szólatattak meg a koncerten; volt például kereplő, triangulum, kakukk és fülemüle is.

Rossini, Respighi és ifj. Johann Strauss művei mellett magyar szerzők művei szintúgy fölcsendültek a vidám estén: Liszt Ferenc és Weiner Leó alkotásai mellett új műként Selmeczi György Play Casanova című szimfonikus költeménye is. Saját bevallása szerint Selmeczi Györgyöt évtizedek óta foglalkoztatja a bohócok, vándorszínészek, mutatványosok – általában a vásári komédiák – világa, s műve révén, melyben humor, líra és szélsőséges dráma találkozik össze, némiképp a színpadiasság irányában is kikacsint a zeneszerző.

muveszetek_haza_182.jpg

A koncertről:

Farsangi koncert

2019. február 16. (péntek) 18.00

Művészetek Háza

Kísérőrendezvény: Beszélgetés Selmeczi György zeneszerzővel a Művészetek Háza Kávézójában 17:00 órától

Weiner: Farsang

Selmeczi György: Play Casanova (ősbemutató)

Liszt: II. Magyar rapszódia

Rossini: A sevillai borbély – nyitány

Leopold Mozart (attrib.): Gyermekszimfónia

Johann Strauss: Im Krapfenwaldl

Johann Strauss: Perpetuum mobile

Respighi (Rossini): A varázsdoboz

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Közreműködők:

Furulya: Lévai Laura 5.c (Veres Tamás tanítványa)

Ütőhangszerek:
Szalonna József (Dömötör Tamás tanítványa)

Sajó Marcell (Soós Tibor tanítványa)

Kovács Csongor Gábor (Hagymási Péter tanítványa)

Botár Bálint (Hagymási Péter tanítványa)

Trombita: Varju Károly (Szavári András tanítványa)

Vezényel: David Curtis

Műsorvezető: Szabó Marcell

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat