2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Nébih: Magyarországra is szállítottak a mérgező műanyag evőeszközkészletből
mti.hu
|
2017. augusztus 24. 14:26
|
frissítve: 2017. augusztus 24. 14:26
Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, „bambusz" elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz készletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió (EU) piacára. Magyarország mellett további huszonkét országba szállítottak a készletből - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

muanyag_evoeszkoz.jpg

Forrás: staples.com

A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült. A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm, a vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek, ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.     

A hivatal kéri, hogy a 33535 számú tételszámú, karabinerrel összekötött, késből, villából és kanálból álló műanyag készletet ne használják étkezéshez.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be, nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat