2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
Negyedszázados jubileumát ünnepli a Csodamalom Bábszínház! (Képgalériával)
minap.hu
|
2017. szeptember 29. 15:46
|
frissítve: 2017. október 02. 08:44
Évadnyitó felvonulással, belvárosi parádéval kezdődött a legújabb színházi éve pénteken a Miskolci Csodamalom Bábszínháznak. A társulat tagjai közül volt, aki gólyalábat húzott a Széchenyi utcán, mások óriásbábokba bújtak, hogy minél látványosabban hirdessék: huszonöt éves lett a teátrum, és már a hétvégén is számtalan programmal várják a közönséget.

Mesék százai kelnek életre egy újabb évadban – hirdette a Miskolci Csodamalom Bábszínház állandó kikiáltója, Klim Zsolt bábszínész a Széchenyi utcán péntek délután.

csodamalom_felvonulas_170929_ja_6.jpg

Az intézmény társulata számos programmal készült a jubileumi születésnapra. Elsőként természetesen a hagyományos felvonulást tartották meg a főutcán, szórólapokat osztogatva a járókelőknek, a remélhetőleg leendő közönségnek.

csodamalom_felvonulas_170929_ja_15.jpg

Szabó Attila, a bábszínház ügyvezetője elmondta, természetesen idén is a gyerekek lesznek a nézőtér főszereplői, de lesz előadás a felnőtt nézők számára is. – Megújult külsővel vágunk neki az évadnak, ami attól is különleges, hogy idén lettünk negyedszázadosak – hangoztatta az ügyvezető. – Népi- és Arany-balladákat is előadunk a felújított épületben, ez az előadásunk szól kifejezetten az idősebb közönségnek. A gyerekeket pedig elsősorban klasszikus mesékkel várjuk, így például a Jancsi és Juliskával, a Csizmás kandúrral, A három kismalaccal és a Csipkerózsikával. Lesznek kevéssé ismert mesék is, mint például A mindent látó királylány, A manógyár vagy A széttáncolt cipellők.

csodamalom_felvonulas_170929_ja_32.jpg

A jubileumi évadnyitó hétvége szombaton délelőtt fél 11-kor folytatódik a debreceni Vojtina Bábszínház előadásával, a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című darabbal. Délután Fabók Mancsi Bábszínháza lesz látható ifjúsági és felnőtt közönségnek Két ember balladája címmel. Vasárnap pedig délelőtt fél tizenegykor Süsü, a sárkány lép színre, majd óriástortás szülinapi köszöntő lesz talpalávalóval a Csodamalom Bábszínház udvarán.

csodamalom_felvonulas_170929_ja_7.jpg

A Csodamalom Bábszinhaz 1992-től működik hivatásos színházként. Elődje 1986-ban alakult amatőr együttesként, Miskolci Bábszínház néven, az alapító Korzsényi Tibor bábszínész volt. A Csodamalom név az együttes játszási helyének, a Fábián-malomnak a neve alapján alakult ki, és – noha ma már nem ott játszanak – a név a mai napig megmaradt.

Az évek során az együtteshez újabb és újabb tagok csatlakoztak, így lehetőség nyílt a repertoár bővítésére is. A nagyszámú, több mint ötven repertoárdarabon felül évente két-három bemutatót is tartanak, melyek általában klasszikus mesék és magyar írók művei alapján készülnek. Felnőtteknek is állítanak színre előadásokat, klasszikus zeneművekre épülő bábpantomimokat is bemutattak, például Muszorgszkij, Ravel és Orff darabjaira.

A miskolci előadásokon kívül rendszeresen játszanak Magyarország más tájain is, sőt többször bemutatták művészetüket külföldön is. A bábelőadásokon kívül rendszeresen szerveznek gyermekeknek más jellegű programokat, például kézműves foglalkozásokat, de a sérült gyermekek rehabilitációs programjában is részt vesznek.

 

 

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat