2020. április 04. Izidor
Országos könyvtári napok Miskolcon is – az írott szó mindenkihez eljut
Kiss Judit
|
2015. szeptember 30. 18:16
|
frissítve: 2015. október 02. 11:36
„Könyvtárba mentem, gyere utánam!” – ez a szlogenje a hétfőn kezdődő országos könyvtári napok programsorozatnak. Az idén tízéves rendezvény miskolci központja a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár könyvtárhálózata lesz. A kínálatban mindenki megtalálhatja majd a számára legérdekesebbet, de az otthonülők sem maradnak ki: a könyvek ezúttal házhoz is mennek.
Nem

    Ismertető kötet Dalí művészetéről, vagy éppen a lányok kedvenc regénye, a Jane Eyre – egy könyvtárban biztos, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelő olvasnivalót. A könyvespolcok telis tele kicsiknek és nagyoknak szóló remekművekkel. A könyvtár viszont ennél is több. Mlakár Zsófia elmondta, a máshol el nem érhető szakirodalom teszi mindennél fontosabbá számára a könyvtárat.

– Ugyanakkor megismételhetetlen a könyvtár hangulata, azt nem lehet visszahozni egy otthoni könyvtárban sem – fűzte hozzá.

konyvtar_sajtotaj_150930ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

A közösségteremtés és a könyvtár, az olvasás népszerűsítése a legfőbb célja az idén tízéves országos könyvtári napok rendezvényének. A miskolci hálózat már a kezdetektől részt vesz a programfolyamban. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte, nagyon fontos kultúraközvetítő intézmény a könyvtár, és az egyetlen olyan kulturális intézménytípus, amely alapvető kulturális szolgáltatásokat nyújt – teszi ezt nagyrészt úgy, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek.

A könyvtár már önmagában számos új élményt nyújt, de a hétfőn kezdődő könyvtári napok még bővebb kínálatot adnak. A szakmát a megyei könyvtárosok találkozójával, helytörténeti konferenciával várják, a miskolciakat pedig kiállítás, gyerekprogramok, köztük Gryllus Vilmos koncertje, író-olvasótalálkozók.

Marien Anita, a Polgármesteri Hivatal Kulturális és Városmarketing Osztály vezetője elmondta, olyan programokkal igyekeznek becsalogatni az olvasókat, amelyek talán szokatlanak a könyvtártól, hiszen van egy sztereotípia a fejünkben, hogy a könyvtárban mit lehet csinálni.

– Ma már másként kell a könyvtárra gondolni – hangsúlyozta az osztályvezető.

Akit nem sikerül becsalogatni, ahhoz pedig házhoz mennek a könyvek. A megyében sokszor járó, közkedvelt könyvbusz ugyanis, jövő hét pénteken és szombaton a miskolci utakat rója majd, hogy az írott szó mindenkihez eljusson.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat