2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
Oscar-jelölést kapott a Testről és lélekről (Videóval!)
hvg.hu
|
2018. január 24. 11:00
|
frissítve: 2018. január 26. 12:05
Oscar-díjra jelölte az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

00413392_w-696x464.jpg

A Saul fia és a Mindenki Oscar-díja után már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy újra magyar filmet díjazzanak a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Amerikai idő szerint kedd reggel ugyanis bejelentették, hogy a Testről és lélekről ott van az öt jelölt között, így a március 4-i díjátadóig újra lehet izgulni a sikerért.

A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

Enyedi Ildikó nagyon hosszú idő után rendezett újra nagyjátékfilmet. Még 1989-es filmjével, Az én XX. századommal lett ismert, amellyel a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamerát nyerte el Cannes-ban. Később a Simon mágussal aratott még komolyabb sikert, majd rövidfilmes munkái után a Terápia sorozat epizódjainak rendezőjeként tért vissza. Végül 2015-ben jött a hír, hogy a Filmalap 420 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő Testről és lélekről című filmtervnek.

A rendező így jellemezte a filmet: "a Testről és lélekről egy óda az emberhez, ami a megszokottól eltérő módon mutatja be egy férfi és egy nő kapcsolatát, az ösztönvilág és a valóság mezsgyéjén. A négy évszakot felölelő történetben az álomszerű környezet áll szemben a hétköznapokkal." – olvasható a hvg.hu-n.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat