2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
A Ripoff Raskolnikov Duó - Nagy Szabolcs billentyűssel
Osztrák gitáros zenél Görömbölyön
minap.hu
|
2018. március 13. 10:15
|
frissítve: 2018. március 14. 14:31
Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetekben a népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklorban gyökerező dalszerzői attitüd, ami Bob Dylan, Tom Waits vagy akár a Rolling Stones zenéjét is meghatározta.

ripoff_56939.jpg

Színpadon 1987 novemberében láthatta őt először a magyar közönség. Azóta számtalan koncertet adott már nálunk, sőt immáron Magyarország az egyik otthona. Legutóbb 2016-ban jelentkezett albummal, ami az Odds And Ends címet kapta. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik, mint a szerelem, az utazások, a mindennapok gondjai, szenvedély, veszteség, szépre való törekvés és az életéhség. A Ripoff Raskolnikov Band ma ez egyik legkiválóbb produkció a hazai palettán, a tagok egytől egyig a műfaj élmezőnyébe tartozó magyar „veteránok”,de az énekes-gitáros duóban és szólóban is koncertezik.

Március 24-én, Miskolcon, a Görömbölyi Művelődési házban fog koncertezni, Nagy Szabolcs billentyűs társaságában.

Ripoff így foglalta össze Magyarországhoz fűződő viszonyát: „Az biztos, hogy nem a véletlen műve, hogy ide kerültem, ezt így hozta a sors. Nagyon szeretem a magyar zenészeimet, szeretem a közönséget és ezt az országot. Nagyon jól érzem itt magam, ezért is vásároltam egy házat Vas megyében.”

Legfőbb hatásairól így vallott: „Dylan zenéjén nőttem fel. Ha jól emlékszem, ’62-ben hallottam meg az első albumát, akkor voltam 7 éves. Nagyon megérintett a művészete, pár évvel később már fejből játszottam a dalait. Tom Waits kicsit később jött az életembe, valamikor a 80-as években találtam rá és hasonlóan hatott rám, mint Dylan.”

Ripoff egyébként már egy újabb lemezen is dolgozik: „Most már hivatalosan is beszélhetünk róla, vannak új ötleteim, de még nem tudom pontosan, mikor valósulnak meg. Lehet, hogy még az idén. Igazából népzenész vagyok. Mindig úgy érzem, ha a népzene jó, az sokkal mélyebben érint meg, mint mondjuk a klasszikus zene, vagy a jazz. Szeretem azt a közvetlen hatást, amit magában hordoz. Érzelmekről szól és érzelmeket sugároz. Nekem a Rolling Stones is népzene. Ezeket az érzelmeket és ezt a közvetlen hatást keresem mindig.”

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg! Jegyek kaphatók a Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában, az Ifjúsági Házban, a rendezvény napján a helyszínen (Görömbölyi Műv Ház), valamint online az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, és a JEGY.HU-n.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat