2020. július 15. Henrik, Roland
Portréfilmek romákról, az antropológus szemével
minap.hu
|
2014. szeptember 16. 09:54
|
frissítve: 2014. szeptember 17. 11:31
„Roma-kép 2014” címmel válogatást láthattak az érdeklődők a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének évfolyamfilmjeiből a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hétfői vetítésein.

– Nem szeretem, ha valami csak rólam szól. Fontosabbnak tartom, hogy a tetteim beszéljenek helyettem, s azok a kulturális értékek, amiket létrehoztunk – fogalmazta meg véleményét Horváth Zsolt, a Romano Teatro Kulturális Egyesület elnöke, mikor arról faggattuk, milyen érzés volt egy film főszerepét „eljátszani”. Nem véletlen az idézőjel, mivel Méhi Borbála filmje nem kitalált történeten alapul; hősei, karakterei nem a képzelet szüleményei, hanem hús-vér emberek, akik élik mindennapjaikat, s munkájukkal igyekeznek építeni a közösséget.

roma_cinefest_140915_vcs_04.jpg

Fotó: Végh Cs.

A Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének idén végzett hallgatója a Romano Teatrót Horváth Zsolt életén keresztül mutatja be. Az egyesület, mint az elnök is rámutatott, „a kultúra minden szegmensét átfogja”, ott „közösen teremtenek értéket romák és nem romák”. A vezető igyekezett hangsúlyozni azt is, hogy a film is inkább ezekről az értékekről szól, mint róla.

roma_cinefest_140915_vcs_07.jpg

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozási lehetőséget kapnak az antropológiai intézet tehetséges hallgatói is. Mint Kotics József intézetigazgató is elmondta az első film levetítése előtt, nagy öröm számára, hogy a „Roma-kép” programot megrendezik a CineFest keretein belül. Hozzátette, a mostani téma nem új az intézet hallgatói számára, hiszen olyan kutatási terület, melyet sokan választanak, akár szakdolgozati témának is. Kotics József ismertette azt is, hogy Dallos Csaba egyetemi adjunktus volt a program ötletgazdája.

roma_cinefest_140915_vcs_03.jpg

Hétfőn délután négy rövidfilmet is láthatott az Uránia teremben a közönség. A már említett Méhi Borbála-film mellett levetítették Paulisinecz Éva: Neked mi a sorsod?, Váradi-Orosz Kristóf: Hullócsillag Heni, valamint Temesvári Adrien: Cigány vagyok, jól élek című filmjét is. A hétfői Roma-kép 2014 azonban ennyivel nem ért véget, hiszen az érdeklődők számára lehetőség nyílt arra is, hogy személyesen is beszélgethessenek a főszereplőkkel: alkotókkal és a portréfilmek szereplőivel.

Loading Video...
Nem

A hétfő további érdekességet tartogatott a filmek szerelmeseinek. Levetítették Sára Sándor: Feldobott kő című, 1968-as filmjét. Ugyanis tavaly november végén ünnepelte 80. születésnapját a magyar filmművészet egyik legnagyobb alakja, Sára Sándor. A CineClassics egy vadonatúj portréfilm és egy vadonatúj portrékönyv ősbemutatójával is köszönti az alkotót szeptember 19-én, pénteken délután 4 órától.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat