2020. augusztus 07. Ibolya
Régészek megállapították, mi miatt pusztulhatott el Szodoma és Gomora
777.blog.hu
|
2018. november 27. 13:34
|
frissítve: 2018. november 29. 12:41
Szodoma és Gomora Mózes első könyvének két híres városa a Biblia szerint kénköves és tüzes esőben pusztult el. Régészek egy csoportja állítja, hogy vizsgálataik szerint a történet igaznak bizonyul.

Hazánkban először a National Geographic számolt be arról, hogy régészek egy csoportja kiderítette, miként semmisültek meg az ismert bibliai városok. Az 1Móz 19,24 a következőképpen ír az esetről: “És bocsáta az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből.”

A Trinity Délnyugati Egyetem és a Veritas Nemzetközi Egyetem csapata egy évtizeden át végzett kutatás után arra jutott, hogy a városokat egy óriási aszteroidarobbanás pusztította el. A felszín felett bekövetkezett detonáció hatására egy 25 kilométer széles területen minden település elpusztulhatott – írja a 777.blog.hu.

szodoma_gomora_regeszek_pusztulas.png

A szakértők egy nagyobb város, feltehetően Szodoma maradványait tárták fel a térségben. A Holt-tengertől északkeletre található, Tall el-Hamman nevű lelőhelyen 2500 éven át éltek emberek, ám a település a bronzkor végén hirtelen eltűnt. A szénizotópos vizsgálat azt mutatja, hogy mintegy 3700 évvel ezelőtt a város agyagból emelt fala egyik pillanatról a másikra felszívódott, a helyi kerámiák megolvadtak, az égből pedig nagy erővel ásványi szemcsék érkeztek, melyek aztán beleágyazódtak az agyagba.

A nagy energiájú robbanás nemcsak a városokat pusztította el, hanem a termőtalajt is hosszú időre, nagyjából hat évszázadra használhatatlanná tette. A becslések alapján a katasztrófa több mint száz települést törölt el a felszínről, és 40-65 ezer embert ölt meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat