2022. december 08. Mária
Rendelő és óvoda épülhet Lyukóban
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. június 10. 15:52
|
frissítve: 2016. június 11. 17:12
Új orvosi rendelő és óvoda épülhet Lyukóban. A városrész korábban kiskertes övezet volt főleg hétvégi házakkal, mára viszont sok nagyon szegény család otthonává vált és jelenleg csak egy konténer áll rendelkezésre pl. a különböző orvosi vizsgálatokra vagy védőnői tanácsadásra. Ezt számolná fel az önkormányzat.

lyuko_program_160609ml.jpg

Fotó: Mocsári László

Konténert hét éve raktak le Lyukóban, átmenetileg. Azóta ott rendelnek az orvosok és ott dolgoznak a védőnők is.

– Nagyobb helyiségre lenne szükség – mondják.

De ez csak az egyik probléma. A gipszkarton fal beázik, a szennyvíz időnként elönti az egészségügyi konténert, a villanyfűtés pedig a téli hónapokban százezrekbe kerül. Kiss Edina védőnő évek óta dolgozik itt, az új épületet már ő is nagyon várja.

– Bízunk benne, hogy a megfelelő munkakörülmények lehetővé teszik azt, hogy színvonalasabb védőnői, és az orvosok nevében is beszélek, színvonalasabb ellátást tudunk biztosítani az itt élőknek.

lyuko_program_160609ml_2.jpg

A környék eredetileg nem lakóövezetnek épült ki. Mégis sokan élnek itt, és egyre nagyobb probléma, hogy sok szolgáltatás hiányzik vagy fejlesztésre szorul. A rendelő a tervek szerint a patak túloldalán, a közösségi ház mellett lehet majd. Később pedig egy óvodát is építetnének.

– A védőnői hálózat jelzése szerint 150-200 között van azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek óvodába kell járniuk – mondta Kiss Gábor alpolgármester. – Ezeknek egy része messzire jár, például vasgyári helyszínekre, ezért azt gondoljuk, hogy egy körülbelül négycsoportos óvoda működtetésére biztos, hogy komoly igény lenne.

A rendelő és az óvoda is 100 százalékban uniós pénzből épülne. A rendelő készülne el hamarabb. A tervek szerint a lyukói orvosok és védőnők, 2017 második felében új helyen dolgozhatnak majd.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat