2018. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Miskolc
16°C / 29°C
Roma könyvtár nyílik Prágában
mti.hu
|
2018. január 23. 11:56
|
frissítve: 2018. január 23. 11:56
Roma irodalmi könyvtár nyílik február 1-jén Prágában. A Romafuturismo elnevezésű projektet a független kultúrával foglalkozó prágai tranzit.cz szervezet gondolta ki és tervezi megvalósítani.

A könyvtár megnyitása napján Elena Lacková (1921-2003) szlovákiai születésű roma író Narodila jsem se pod stastnou hvezdou (Szerencsés csillagzat alatt születtem) című könyvéből olvasnak fel a meghívott neves művészek és vendégek. A roma szerzők prágai könyvtárának létrehozását Ladislava Gaziová, képzőművész kezdeményezte. A könyvtárba kerülő könyvek kiválasztását mindig egy romákból és civil aktivistákból álló bizottsággal vitatja meg. Alapvetően olyan művekről van szó, amelyek a társadalom peremén élő etnikumok és csoportok kultúrájával foglalkoznak és azok integrációját kívánják elősegíteni.

„A könyvtár megalapítását leginkább az a szándék vezérelte, hogy ismereteket terjesszünk azokról a társadalmi csoportokról, amelyeket közös történelmünkből gyakran kihagynak, kitörölnek. Ez nálunk leginkább a romákat érinti, de nem csak őket” – nyilatkozta Tereza Stejskalová, a tranzit.cz egyik vezetője az elsősorban fiatalokat megszólítani kívánó közszolgálati Wawe rádióban. Közlése szerint az új prágai közkönyvtárban már több tucatnyi kötet áll az érdeklődők rendelkezésére roma szerzőkről, a romákról és az ehhez kapcsolódó témákról roma, cseh, szlovák nyelven, illetve néhány világnyelven. 

„A könyvtár egy platform szeretne lenni, amelyben kulturális és politikai témákról fognak vitázni, bemutatják a roma szerzőket és a roma személyiségeket. Kiemelt célunk, hogy a könyvtár mindennapi életébe aktívan bevonjuk a különböző roma közösségeket” – olvasható a Romafuturismo könyvtár nyilatkozatában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat