2020. augusztus 08. László
„Santo Vino” - idén is felelevenítették az ősi hagyományt a minorita templomban (Képgalériával)
minap.hu
|
2018. december 30. 14:12
|
frissítve: 2019. január 05. 09:35
Idén megtartotta hagyományos, János-napi borszentelését a lillafüredi István Nádor Borlovagrend, a minorita templomban. A megszenteltetni kívánt borokat az oltárnál helyezhették el a tulajdonosok, a szertartás után a palackokra rákerült a „Santo Vino”, szentelt bor felirat.

Szent János napja a hagyományok szerint a bor megáldásának ideje. Ezen a napon régen a családok bort vittek a templomba, hogy a pap áldását kérjék rá. A szentelt bornak olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet.

borszenteles_20181230_vcs_18.jpg

A János-napi borszentelés és borivás rituáléját már a XV. századi magyar misekönyvekben is megemlítik. A bort, vagyis „Szent János szerelmét” a karácsony utáni harmadik napon áldották meg. Az 1499-ben keletkezett pécsi misekönyvben is így szerepel. A XVIII. század közepéig a karácsony háromnapos ünnep volt, a harmadikon ünnepelték Szent János evangélista emlékét, ezen a napon szentelték meg a bort, a Jánosok pedig szőlőhegyi mulatságra, pinceszerre hívták meg rokonaikat, barátaikat.

borszenteles_20181230_vcs_19.jpg

A Szent János-napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől. A János-napi borszentelés hagyománya ma is él az ország bortermelő vidékein.

borszenteles_20181230_vcs_25.jpg

Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat