2020. július 15. Henrik, Roland
Nemzetközi sajtószemle - nouvelobs.fr francia
„Sárga mellényesek”: Ime az Emmanuel Macron által annyira áhított civil társadalom!
Mike Görgy
|
2018. november 20. 12:45
|
frissítve: 2018. november 20. 14:57
Miközben a Pantheonban október 29-én a Clemenceau emlékének adózó kiállítást meglátogatta E. Macron bőségesen idézett az „1918-as Győzelem Atyjától”: „Ezekben a mély változásoktól való félelemmel és szorongásokkal jellemezhető órákban ki kell tudni tartani!”. Az államfő hozzátette: „Azt a Franciaországot képviseli, amely nem hódol be”.

sarga_melleny_fr.jpg

Sárga mellényesek tiltakoznak Revelben - fotó:LeMonde

Bizonyára. Ez azonban már két hete történt. Az óta E. Macron saját szemével láthatta a „sárga mellényesek” seregének gyors növekedését.

Ha az igazi okait, és célját keressük ennek a mozgalomnak, akkor csak találgathatunk. Egy dolog biztos csak: a mozgalom alulról szerveződik, és eltökélt abban, hogy Franciaország vezetői, elsősorban az elnökük meghallja a hangjukat. Olyan állampolgárok, akik a maguk módján vesznek részt a társadalmi vitában.

sarga_melleny_fr2.jpg

Anélkül, hogy megjósolhatnánk ennek a mozgalomnak a sikerét, vagy a kudarcát, annyi már látható, hogy a franciákat sikeresebben képes mozgósítani, mint Emmanuel Macron elnök saját mozgalma: a Köztársaság mozgásban (LREM).

Szombaton az egész országban mintegy kétezer helyen összesen 170 ezren tiltakoztak Macron és politikája ellen.

e6fc1e8_5766409-01-06.jpg

A sárga mellényesek …. valóban megindultak …  .   

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat