2021. február 26. Edina
Sikerül-e valakinek megvernie Donald Trump-ot?
Mike György
|
2016. március 22. 10:05
|
frissítve: 2016. március 23. 18:28
Amikor tavaly nyár elején Donald Trump belevetette magát az amerikai elnökségért folytatott harcba, és a népszerűsége rögtön az egekbe szökött, szinte az összes amerikai elemző szalmaláng effektusról beszélt. Mike György jegyzete.

trump.jpg

Donald Trump

Általános volt a vélemény, hogy ez a bohóc nem fog sokáig versenyben maradni. Le fog ereszteni, mint egy kipukkadt léggömb, gyorsan helyébe lép majd egy komolyabb jelölt.

A republikánus pártban sokkal inkább Jeb Bush-ban bíztak, a Bush név, biztos érték, szinte egy márkanév. Hat hónap elteltével a bohóc még mindig itt van, aki viszont bedobta a törülközőt az Jeb Bush, akit mára már mindenki el is felejtett. Trump matematikailag még nem nyerte meg a republikánus előválasztást, de óriási esélye van rá. A párt vezetésében pedig már jó ideje pánik jelei mutatkoznak. Miként lehetne megállítani Trump-ot, akinek nincsenek pénzügyi gondjai, még kevésbé skrupulusai, és nem ismer semmiféle tabut.

jebbush.jpg

Jeb Bush

Mindenesetre a migráció problémája, amellyel kitört a népszerűsége, továbbra is „arat” a középosztályhoz tartozó szavazóknál. Ezek az amerikaiak nem szűnnek meg azzal vádolni a nagyvállalatokat, hogy az olcsó munkaerő megtartása illetve megszerzése érdekében mindent megtesznek a migráció előmozdítása érdekében. Ismerős a téma? Nagyon is! Trump megtudta lovagolni ezt a hullámot, ahogy előtte Európában Le Pen, Nigel Farage, Geert Wilders, és mások.

Még mindig kérdés, hogy ki lesz novemberben a republikánus párt jelöltje az elnökválasztáson. A válasszal pedig várnunk kell március 15-ig. Ha ezen a napon Marco Rubio elveszti a csatát Floridában, a saját államában, akkor Donald Trumpot senki nem tudja megállítani többé. Viszont az is igaz, hogy ebben az esetben minden előrejelzés szerint H. Clinton lesz Amerika új elnöke.

hclinton.jpg

Hillary Clinton

A helyzet azonban még másként is változhat a republikánus jelöltek között.

A legfrissebb hírek szerint március 5-én Ted Cruz a Texas-i szenátor óriási meglepetést okozott azzal, hogy fölényesen győzött Kansas államban és Maine-ben és csak éppen hogy veszítette el Kentucky-t és Louisiane-t.

Szombat este már minden elemző azon törte a fejét, hogy mi lehet az oka Cruz visszatérésének. Az egyik okot abban találták meg, hogy a texasi szenátor az utóbbi napokban hangot váltott, és átvette Trump populista szövegét.

tedcruz.jpg

Ted Cruz

A másik ok Ted Cruz zseniális húzása lehet, amellyel elutasította a republikánus párt vezetőinek taktikáját, amellyel a júliusi konvención meg akarják buktatni Trumpot. Cruz inkább Rubio és Kasich választóit szólította föl, hogy hagyják ott jelöltjüket és szavazzanak inkább rá. Persze Cruz tisztában van azzal, hogy ezek a választók nem fognak hozzá pártolni, viszont a bizonytalanok közül sokakat meggyőzhet.

Lehet még egy harmadik oka annak, hogy Ted Cruz ennyire előre tudott törni szombaton. Most ért be a republikánus vezetők „bárki csak Trump ne” kampánya, és ez kikezdi a sajtómágnás legyőzhetetlenségébe vetett hitet.

Végül még az is lehet, hogy a legtriviálisabb dolog történt: a választók megunták a Trumpot folyamatosan körülvevő botrányszagot, megunták a szünet nélkül az éterbe kiáltott énormitásokat, és szép lassan elfordulnak tőle.

Most már csak egy probléma maradt a republikánus vezetők számára: Ted Cruz nem sokban különbözik Trump-tól. Ő is mélységesen elutasítja a fennálló intézményeket, ő is szeret skandalumot okozni, és a személye igazán nem mondható szeretetre méltónak.

Szerepe az lehet majd júliusban, hogy megakadályozza Trumpot egy esetleges végső győzelem elérésében. A republikánusoknál pedig egyelőre ezzel is megelégednének.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat