2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
"A szabadságharc idején mutatta meg Miskolc és környéke, milyen hazafiak lakják" (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. március 15. 12:02
|
frissítve: 2018. március 18. 17:56
A ’48-as forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve március 14-én délután fáklyás felvonulással egybekötött koszorúzást tartottak Sajóbábonyban, a Március 15-e parkban. Hubay György, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje beszédében kiemelte, nemzeti ünnepünk azokról a küzdelmekről szól, amelyek nemzetté, önálló állammá tették a magyart.

Fáklyákkal a kézben, lovas huszárok felvezetésével indult meg az ünneplő tömeg a Városháza elől szerda délután öt órakor, hogy megkoszorúzzák a Március 15. parkban a szabadságharc hőseinek emléktábláját. 

marcius15_sdajobabony_180314ml_12.jpg

Szilva István, Sajóbábony polgármestere arról a csodálattal vegyes tiszteletről szólt ünnepi beszédében, amely minden alkalommal hatalmába kerít nemzeti ünnepünkön. 1848. március 15. a rendkívüli helytállás, az önfeláldozó hősiesség és a magyar szabadság megszületésének ragyogó pillanata – hangoztatta a polgármester, kiemelve, hogy a forradalom és szabadságharc eseményei tartást, önbizalmat és hitet adtak a ma emberének. – Most is ki kell állnunk elveink, hitünk, kultúránk, magyarságunk mellett annak érdekében, hogy továbbra is itt élhessünk a Kárpát-medencében, magyarként – hangsúlyozta.

marcius15_sdajobabony_180314ml_30.jpg

A polgármester kiemelte, egy nép akkor válik nemzetté, ha képes arra, hogy összefogjon, és félretegye nézeteltéréseit a közös cél érdekében, – mint ’48 márciusában. – Teremtsünk olyan élhető hazát gyermekeinknek, hogy arra épp olyan büszkék lehessünk 170 év múlva, mint amilyen büszkék mi vagyunk ma, a 170 évvel ezelőtt történtekre – húzta alá.

marcius15_sdajobabony_180314ml_29.jpg

Március 15-e rólunk szól, a nemzet alkotóiról és azokról a küzdelmekről, amelyek nemzetté, önálló állammá tették a magyar népet – fogalmazott Hubay György. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje főként a polgári forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek fontosságát hangoztatta, tekintettel arra, hogy az iskolákban elsősorban a főváros eseményeit helyezik előtérbe. Kiemelte, azt is kevesen tudják, hogy Miskolc és környéke rendkívül fontos szereppel bírt a ’48-as események sorozatában.

marcius15_sdajobabony_180314ml_33.jpg

– A szabadságharc idején mutatta meg Miskolc és környéke, milyen hazafiak lakják – hangsúlyozta, megemlékezve Szemere Bertalan egykori belügyminiszterről, Horváth Lajos politikusról, főrendiház tagról, Palóczy László országgyűlési képviselőről és Butykay József mérnök-tüzértisztről, akik az Avasi temetőben nyertek örök nyugodalmat, s tevékeny szerepet vállaltak a szabadságunkért vívott harcban. Hubay György kiemelte, soha ne feledjük kincsünket; a függetlenséget, az önrendelkezést, a szabadságot, s azt, hogy egy olyan ország polgárai vagyunk, ahol sok ezer ember áldozta fel életét azért, hogy ezek a kincsek ma a mieink lehessenek.

marcius15_sdajobabony_180314ml_23.jpg

A jelenlévők az ünnepségen koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, tiszteletük és kegyeletük jelképéül.

marcius15_sdajobabony_180314ml_13.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat