2018. december 18. Auguszta
Színesebbre festik a várost - eredményhirdetés a városházán
Kujan István
|
2018. május 15. 18:07
|
frissítve: 2018. május 17. 20:44
Új street-art (utcai művészeti) alkotások létrehozására hirdetett pályázatot Miskolc önkormányzata, amire 15 ötletesebbnél ötletesebb pályamunka érkezett be. Kedden a legjobbakat díjazták – Gregovszki Gábor „Alsó világ őrzője” című munkáját pedig ősszel már a miskolciak is megcsodálhatják a Jókai utcai aluljáró bejáratán.

Fesd a város színes(ebb)re – ezzel a címmel hirdette meg városszépítő pályázatát nemrégiben az önkormányzat. A beérkezett, 15 pályamunkát szakértő zsűri értékelte, eredményt pedig kedden hirdettek a Városházán, ahol Pfliegler Péter köszöntötte az alkotókat. Az alpolgármester rámutatott, a városba érkező turisták, de a befektetni szándékozó cégek vezetői – és maguk a miskolciak – is azt tapasztalhatják, hogy Miskolc jelentős, pozitív változásokon esett át az elmúlt években.

– Mi, városvezetők is azért dolgozunk, hogy élhető Miskolcot teremtsünk. Ebben a szolgálatban szép sikereket értünk már el, de soha nem dőlhetünk hátra, folytatnunk kell a munkát – húzta alá az alpolgármester.

fesd_a_varost_szinesebbre_20180515_vcs_02.jpg

Fotó: Végh Csaba

A zsűri elnöke, Máger Ágnes, Kondor Béla- és Miskolci Múzsa-díjas festőművész kiemelte, nagyon változatos munkák érkeztek be a pályázatra. Az elbírálás során figyelembe vették, mennyire felelnek meg ezek a street-art követelményeinek, hogyan viszonyulnak a környezethez, s hogy mennyire hordoznak magukban művészi értéket. Mindezek alapján egy-egy első, második és harmadik helyezés született, valamint egy szponzorációs különdíjat is átadtak.

fesd_a_varost_szinesebbre_20180515_vcs_06.jpg

A nyertes, Gregovszki Gábor „Alsó világ őrzője” című munkája ősszel el is készülhet a Jókai utcában. Az alkotó a minap.hu érdeklődésére elmondta, középiskolás kora óta érdeklődött a street-art iránt, ekkor még a fővárosban sem volt annyira ismert ez a műfaj. A pályázati kiírást meglátva rögtön elkezdett gondolkodni, felkereste a potenciális helyszíneket, és az aluljáró nyerte el leginkább a tetszését.

– A térhatása fogott meg; olyan, mint egy robusztus lény, amely hívogat a karjaival, ugyanakkor ijesztő is. Ez a kettőség inspirált – fejtette ki Gregovszki Gábor, aki rajz-vizuális kommunikáció szakon szerzett diplomát, jelenleg pedig tervező grafikusként dolgozik. Vannak önálló kiállításai is, Miskolcon legutóbb a Petró-házban volt csoportos tárlata.

fesd_a_varost_szinesebbre_20180515_vcs_11.jpg

– Maga a street-art sem áll tőlem távol, s többször foglalkoztam már fényfestéssel is, Miskolc különböző falait megvilágítva – sorolta a nyertes, aki nagyon örül, hogy megvalósul a terve. – Köszönöm a bizalmat, akkor lesz majd igazán megható a dolog, amikor ténylegesen kész lesz a mű - tette hozzá.

Ez Pfliegler Péter elmondása szerint ősszel várható. Az alpolgármester azt is elárulta, hogy – látva a mostani sikert – a jövőben újra kiírják majd az utcai művészeti pályázatot, felhasználva a most szerzett tapasztalatokat.

fesd_a_varost_szinesebbre_20180515_vcs_10.jpg

A végeredmény:

1. hely: Alsó világ őrzője – Gregovszki Gábor
2. hely: Bizakvás – Riczuné Soltész Boglárka
3. hely + a közönségszavazás nyertese (546 szavazat alapján): Szinva-parti utcakép – Pintér-Janiga Noémi

Különdíj (FER3331 Kft. felajánlásában): Miskolci sportélet – B. Sándor Renáta, Bodnár Emma, Madaras Gábor.

A pályázatokat ITT tekintheti meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat