2018. augusztus 19. Huba
Miskolc
17°C / 29°C
A szülőnek a gyermek mellett a helye – újabb baba-mama kórtermek a megyei kórházban
Kujan István
|
2018. január 23. 13:16
|
frissítve: 2018. január 26. 15:45
Példás összefogással újabb, klimatizált baba-mama kórtermeket alakítottak ki a megyei központi kórház gyermeksebészeti osztályán. A több mint 15 millió forintos beruházás az osztály alapítványa, az intézmény és számos cég és magánszemély együttműködésével valósult meg.

– Osztályunk történetében egy jelentős állomáshoz érkeztünk – hangoztatta Papp János főorvos, aki felemlegette, hogy először 2010-ben merült fel a korszerű baba-mama kórtermek kialakításának ötlete.

– Magunk is tapasztaltuk, hogy megváltoztak a látogatási szokások, a szülők igényei: ma már természetes, hogy szeretnének állandóan a beteg gyermekük mellett lenni, és szeretnék folyamatában látni, mi történik vele a kórházban a gyógyulás alatt. Nem működik tovább tehát az a rendszer, hogy a szülő a látogatói folyosóról nézi gyermekét. Ezt a megoldást mi magunk sem szerettük volna már használni, hiszen valljuk: a szülőknek a gyermekük mellett van a helye! – húzta alá nyomatékosan a főorvos.

bababarat_kortermek_gyek_180123_ja_2.jpg

Az első baba-mama kórtermeket még 2011-ben alakította ki az osztály alapítványa, ezek azóta is nagy sikerrel működnek, olyannyira – mutatott rá Papp János –, hogy gyakran a tervezett műtétek időpontja is a kórterem szabad helyeihez igazodik. Idővel aztán, hosszas előkészítő munka után – melynek során felhasználták az addigi tapasztalatokat, valamint a szülők véleményét és igényeit – a kuratórium úgy döntött, hogy az alapítvány jelentős összeget fordít további baba-mama kórtermek kialakítására. Ennek eredményeként januárra az osztály D szárnyán nagyszabású átalakítás történt.

bababarat_kortermek_gyek_180123_ja_5.jpg

– A gyermekbarát betegellátás magvalósítása céljából újabb klimatizált baba-mama kórtermeket alakítottunk ki, ezekben 6 beteget tudunk elhelyezni a szülőkkel – ismertette a főorvos. – Megújult továbbá egy fürdőszoba, kialakítottunk egy külön fürdőszobával rendelkező egyágyas kórtermet, amiben szintén el tudjuk helyezni a szülőt. Felújítottuk aztán a részlegen található teakonyhát és kezelőt. A helyiségekben kicserélték a burkolatot és a bútorokat is.

bababarat_kortermek_gyek_180123_ja_31.jpg

A miskolci gyermeksebészeti, traumatológiai és égési osztály az ország legnagyobb gyermeksebészeti osztálya, a régió 0-18 éves korosztályának csaknem valamennyi sebészeti jellegű ellátását végzi. A gyermekek gyógyításának, utókezelésének elősegítése céljából jött létre 1995-ben az Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért. A szervezet számos nagy értékű műszer, valamint szakkönyvek, folyóiratok beszerzését tette lehetővé. Emellett az osztály dolgozóinak szakmai továbbképzéséhez is jelentős anyagi támogatással járult hozzá.

bababarat_kortermek_gyek_180123_ja_36.jpg

Tiba Sándor főigazgató ismertette, az osztály 46 ággyal működik, de ezeknek alig fele családbarát. A mai világban pedig jogos elvárás, különösen egy gyerekosztályon – húzta alá –, hogy a szülők a lehető leghosszabb ideig, komfortos körülmények között tudjanak együtt tartózkodni gyermekükkel a kórházban. A terhet a komfort, a körülmények javításával is enyhíteni lehet.

bababarat_kortermek_gyek_180123_ja_49.jpg

Maga a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ még 1976-ban épült, akkoriban a családbarát koncepció nem volt annyira elvárás.

– Egy olyan együttműködést ünneplünk most, amiben együtt gondolkodott egy osztály, annak alapítványa – hangoztatta a főigazgató, kiemelve: az alapítvány folyamatosan azon gondolkozik, hogyan tudja biztosítani a minél jobb körülményeket a gyermekek számára.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, a beruházás költsége meghaladja a 15 millió forintot, a kórház ehhez 1 millió forintot tett hozzá.

A kórház vezetői kiemelték végül, hogy az átépítés nem jöhetett volna létre magánszemélyek, vállalkozások, cégek, a kórház vezetése, az osztály alapítványa és dolgozóinak összefogása, önzetlen támogatása nélkül.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat