2022. október 04. Ferenc
Tegyünk az egészségünkért!
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. szeptember 28. 16:41
|
frissítve: 2016. szeptember 29. 16:07
A kampányban résztvevők tizenhat nap alatt ezerhatszáz kilométert futnak. Céljuk, a figyelem felhívása arra, hogy a betegségek fele megelőzhető lenne életmódváltással. A futókhoz Miskolc belvárosában több mint ötven gyerek és sportoló csatlakozott. A városban ez a nap a véradásról is szólt. A köztársasági elnök feleségén kívül a Városházán dolgozók is adtak vért.

A Centrum előtt körülbelül ötven gyerek gyűlt össze. Ők együtt futottak azokkal az egészségért dolgozókkal, akik az egész országot körbefutják.

– Nagyon szeretek futni, és nagyon jól is szoktam – mondta Bikki Petró Nimród. – Jó tesi tanáraim is voltak mindig, miattuk is nagyon megtetszett a futás.

fuss_magader_160928_ja_11.jpg

Az egészségért dolgozók tizenhat nap alatt ezerhatszáz kilométert futnak.

– Az üzenetünk az, hogy meg tudjuk magunkat menteni – mondta Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetője. – Magyarországon a betegségek közel fele megelőzhető lenne, ha másképpen élnénk, ez egyben sokkoló, de jó hír is, hiszen kezünkben van a sorsunk.

fuss_magader_160928_ja_20.jpg

Véredben az egészség – ez volt a szlogenje a miskolci állomásnak. Évek óta itt adják a legtöbb vért a vidéki városok közül. A futók köszöntése után a város polgármestere írt az esemény stafétájára. Azt vállalta, hogy a betegségek megelőzésében szerepet vállal a város. Ezt szolgálja a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet, ami a jövő év végéig tízezer gyerek egészségügyi szűrését teszi tehetővé.

– Ez a szűrőrendszer komplex  – mondta Kriza Ákos –, a védőnők tanácsadást tartanak és ezt évről évre ismételni fogjuk. Az a lényeg, hogy egészséges felnőttek legyenek az egészséges gyerekekből.

fuss_magader_160928_ja_26.jpg

A figyelemfelhívó kampányhoz Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is csatlakozott.

– Ez egy nagyon fontos figyelemfelhívó akció, és hogy véradással van egybekötve, azt meg sokat nem kell magyarázni, hogy miért ilyen fontos. Az embernek kevés alkalom adódik az életében, amikor elmondhatja, hogy valakinek megmentettem az életét, ilyen szituáció kevés adódik vagy nagyon ritkán.

fuss_magader_160928_ja_35.jpg

Az egészségesek vért is adhattak – az egészséges életmód hirdetése mellett a miskolci állomáson a véradás fontosságára is figyelmeztetett a program. Naponta 1800-2000 véradóra van szükség a biztonságos betegellátáshoz. Az átalakított díszteremben a köztársasági elnök felesége mellett a Városháza dolgozói is adtak vért.

– Azt szokták mondani, hogy egy adott országban akkor van rendben a vérellátás, ha a lakosság körülbelül négy százaléka véradó – mondta Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke – Nálunk ez teljesül, mert mintegy négyszázezer véradás történik egy évben, ezt a Magyar Vöröskereszt szervezi és az Országos Vérellátó Szolgálat bonyolítja le.

fuss_magader_160928_ja_46.jpg

Tavaly több mint ötvenháromezren először nyújtották karjukat véradásra. A véradók táborát most már Kiss János alpolgármester is erősíti. Életében először adott vért.

– Az ember tudja ennek az ügynek a fontosságát és a felelősségét, de valahogy eddig mindig úgy alakult az élet, hogy nem adtam vért. Itt volt a kínálkozó alkalom, úgy gondoltam, hogy jó példa tulajdonképpen, ha minél többen jövünk el, akkor legközelebb még többen leszünk.

Az országos eseményt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szervezi. A kampány futói ezerkétszáz megtett kilométer után értek Miskolcra. A futók mindennap megállnak egy városban, és október másodikán érnek Budapestre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat