2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
„Tizenötmillió magyar miniszterelnökére” emlékeztek
minap.hu
|
2017. december 12. 16:38
|
frissítve: 2017. december 14. 12:40
Kedd délután Antall Józsefre, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökére emlékeztek a róla elnevezett parkban, Miskolcon.

antall_jiozsedf_koszoru_171212ml_4.jpg

Mocsári László képgalériája

Mellszobra előtt tisztelői, egykori alapító Magyar Demokrata Fórum-tagok (MDF), pártok és civilek helyeztek el koszorúkat a 24 évvel ezelőtt, 1993. december 12-én elhunyt politikus, muzeológus, orvostörténész tiszteletére. Pankucsi Márta, Furmann Imre MDF alapító tag özvegye mondott beszédet, amelyben bemutatta Antall József pályáját.

– Személyesen nem igazán ismertem, néhány alkalommal találkoztam vele, de férjem állandó kapcsolatban állt vele – mondta a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének oktatója. – Már tizenhat évesen tudta, mi akar lenni: politikus. Annak ellenére, hogy még ma is úgy tekintenek a politikára az emberek, mint valamiféle nagyurak huncutságára. Mindig a nép pártján állt, a nép érdekét szolgálta, akkor is, amikor vetélytársai és rosszakarói befeketíteni akarták az életpályáját, munkásságát.

Pankucsi úgy gondolja, Antallnak elévülhetetlen szerepe volt a rendszerváltásban, és mivel ő volt az első szabadon megválasztott miniszterelnök az országban, joggal nevezik őt „tizenötmillió magyar miniszterelnökének”.

antall_jiozsedf_koszoru_171212ml_14.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat