2022. május 25. Orbán
Tökéletes vihar tart Latin-Amerika felé
kitekinto.hu
|
2015. szeptember 05. 10:59
|
frissítve: 2015. szeptember 06. 09:35
„Tökéletes vihar előtt áll Latin-Amerika” – idézi Andrés Oppenheimer, az Amerikai Egyesült Államokban élő, argentin újságíró, Latin-Amerika szakértőt a kitekinto.hu. Az elmúlt években felkapottá vált kifejezés arra utal, hogy egyszerre több olyan tényező áll fenn, amelyek önmagukban is komoly változásokat hozhatnak, együtt azonban robbanásszerűen hathatnak a gazdaságban.

    Mint a külpolitikával foglalkozó szakportál írja, a kínai gazdasági növekedés lassulása, a nyersanyagárak csökkenése, a külföldi befektetések mérséklődése, valamint az olyan külső monetáris hatások, mint például az amerikai jegybank, a Fed potenciális kamatemelése (amelynek hatására megnőhet majd a külföldi adósság törlesztésének a terhe, valamint drágábbá válhat a további hitelfelvétel) mind azt a tökéletes vihart táplálják, ami hamarosan eléri Latin-Amerika gazdaságait.

tokeletes_vihar_del_amerika.jpg

A Karib-térség országainak évi 7,5 milliárd dollár gazdasági veszteséggel kell számolniuk a klímaváltozás miatt. Forrás: kitekinto.hu

Andrés Oppenheimer kiemeli, a régió még mindig ott tart, hogy „diverzifikálni kellene az exportstruktúrát”, ugyanis Venezuela például teljes exportbevételének 98 százalékát nyersanyagokból (kőolaj, vasérc, alumínium) nyeri, míg Ecuadorban 86, Kolumbiában 79, Bolíviában 72 százalékos ez az arány. Argentína és Peru a mezőgazdasági nyersanyagoknak és az arra épülő feldolgozóipari cikkeknek köszönhetik a teljes kivitelből származó jövedelem 70 százalékát. A legnagyobb gazdaságnak számító Brazília is exportbevételeinek 53 százalékát még mindig a nyersanyag-kereskedelemből szerzi.

A szakértő végül leszögezi: a latin-amerikai vezetők többségének az elmúlt években megfelelt, hogy a természeti erőforrások kiaknázására épülő gazdasági modellt erősítsék, kutatók szerint ez azonban nem féltétlenül fenntartható hosszú távon, hiába társítanak mellé ideológiai alapot és nemzeti érdeket, például azáltal, hogy a szegénységcsökkentési és társadalmi egyenlőséget segítő programok létét ezzel szemben teszik függővé. Amennyiben a „tökéletes vihar” valóban lecsap – ugyanis egyre erősebbek az előszelek -, Latin-Amerika rá lesz kényszerítve, hogy új növekedési forrásokat keressen.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat