2020. szeptember 23. Tekla
Tovább kutatnak a több mint 100 méter mély kútba zuhant gyerek után Spanyolországban
mti.hu
|
2019. január 16. 14:30
|
frissítve: 2019. január 20. 11:56
Továbbra is kutatnak a több mint 100 méter mély kútba zuhant gyerek után a dél-spanyolországi Andalúziában; a kétéves kisfiú hajszálait szerdán azonosították a járatban, amelynek alját vasárnap óta nem sikerült elérni.

A baleset vasárnap délután történt a település egyik birtokának hegyvidéki területén, ahol a kis Yulen családja ebédelt a szabadban. A hozzátartozók látták, ahogy a gyerek eltűnt a kútnyílásban. „Látok egy kis reményt, ahogy haladnak” – nyilatkozta a sajtónak José Rosello, a gyerek édesapja, miután kedden a mentésben közreműködők két új járat fúrását kezdték meg: egyet a kúttal párhuzamosan, egyet pedig a hegyoldalból vízszintesen.

Az elképzelések szerint a kettőt alul összekötve nyitják majd egybe a kút vágatával, amelynek alján lehet a kisfiú. A munkálatok végét 24-48 órában határozta meg a mentést koordináló spanyol csendőrség, amely rendkívül bonyolultnak nevezte a feladatot, mivel a kút átmérője mindössze 25 centiméter, ráadásul a beomlás kockázata is fennáll. Az édesapa elmondta: nem veszítették el a reményt, hogy fiuk életben van, de a család már „belehalt” a történtekbe.

A spanyol sajtó arról írt, hogy a szülők szinte el sem mozdulnak a helyszínről, az éjszakákat is ott töltik az autóban. A család 2017-ban már elveszítette egyik gyerekét, az akkor hároméves fiuk szívbetegségben hunyt el. A munkálatok lassúsága miatt kritikát fogalmazott meg Miguel Ángel Escano, Totalán polgármestere. A baleset ezen a településen történt. Ugyanerre panaszkodott korábban az édesapa is, aki szerint ráadásul sokáig hiányoztak a kutatáshoz és mentéshez szükséges megfelelő eszközök.

Jesús Esteban, a csendőrség ezredese szerdán elmondta: mostanra mintegy hatvan magáncégtől érkezett segítség a világ különböző országaiból. Ezek közül példaként kiemelt egy svájci vállalatot, amely a föld alatt rekedt chilei bányászok kimentésénél is közreműködött. Bernardo Moltó csendőrségi szóvivő vasárnap a sajtónak elmondta, hogy a nyílásba kamerát vezetettek, amely azonban 73 méteren földakadályba ütközött. Ott megtaláltak egy zacskó édességet és egy műanyagpoharat, amely feltehetően a kisfiúé. Az általában csőhálózatok vizsgálatához használt eszközzel még nem érték el a kútnyílás alját, amelyet körülbelül 110 méter mélyre becsülnek.

(Kinti képünk csak illusztráció.)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat