2018. július 23. Lenke
Miskolc
15°C / 27°C
Ukrán oktatási törvény - Európai és nemzetközi szervezetek támogatását kéri a KMKSZ
mti.hu
|
2017. október 03. 15:08
|
frissítve: 2017. október 03. 15:08
Levélben fordult kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tizenhárom európai és nemzetközi szervezethez, köztük az Európa Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához az ukrán oktatási törvény ügyében, kérve a támogatásukat a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogainak visszaállításához.

A KMKSZ aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a napokban hatályba lépett oktatási törvény veszélybe sodorta Ukrajna nyelvi sokszínűségét. Emlékeztetve arra, hogy a jogszabály több, támogatásra érdemes irányelvet is tartalmaz, a magyar szervezet rendkívül aggályosnak nevezi a törvény 7. cikkét, amely ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelvű oktatási rendszerét azáltal, hogy csak az óvodában és az önkormányzati fenntartású iskolák alsó tagozatának (1-4. osztály) külön csoportjaiban engedélyezi - az ukrán mellett - a nemzetiségek nyelvén történő oktatást.

Levelében a KMKSZ arra kéri a szóban forgó szervezetek vezetőit, hogy járjanak közbe Kijevnél Ukrajna nyelvi sokszínűségének megőrzése érdekében, és szorgalmazzák a Legfelsőbb Tanácsnál az oktatási törvény 7. cikkének felülvizsgálatát a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogainak visszaállítása érdekében. A magyar szervezet egyúttal rámutat, hogy Ukrajna 1990-es függetlenné válása óta nem sikerült megoldani az államnyelv megfelelő szintű oktatását az ország nemzetiségi iskoláiban. A kérdést elsősorban ennek a problémának az orvoslásával kellene megoldani - javasolta levelében a KMKSZ.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat